Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

XV мандрівний фестиваль документального кіно стартує у Полтаві (розклад показів)

З 12 листопада по 1 грудня на Полтавщину завітає XV мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays ua.

Розклад показів у Полтаві:

14/11 – 14:00

Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені О. Гончара (вул. Олеся Гончара, 25а)

                                                                       «Жінка в полоні»

                                                                       (A Woman Captured)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Угорщина/ 2017/ 89 хв

«Жінка в полоні» – фільм Бернадетт Туза-Ріттер – угорської незалежної кінорежисерки. Це історія Маріш, 52-річної угорки, яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Її гнобителі відібрали в неї документи, і їй не можна виходити з дому без дозволу. З нею поводяться як з твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну. Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона – не одна. Вона починає проявляти довіру. Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш назад до свободи.
2017 – фільм, який зібрав найбільше переглядів на Docs for Sales на МФДК в Амстердамі; 2018 – Кінофестиваль Sundance.

13/1113:00

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського (вул. Небесної Сотні, 17)

«Ґвендолін»
(Gwendolyn)

               Австрія/ 2017/85хв

Ґвендолін шістдесят з чимось років, вона важить заледве 52 кг і має три світові титули з важкої атлетики. Ця антропологиня на пенсії бореться з раком слинної залози, тому їй справді варто було б відступитися й перепочити, але Ґвендолін навіть не думає про це. Вона тренується, щоб знову стати чемпіонкою світу. Заручившись підтримкою свого відданого тренера Пата, свого молодшого на двадцять років чоловіка Чарлі родом з Кот-д’Івуару та свого сина Йозефа, вона починає боротьбу проти фізичних та особистих обмежень. Режисерка: Рут казерер.

20/1113:00

«Гірчиця в садах»
(Mustard in tne gardens)

Україна/2017/40 хв

До програми фестивалю входить фільм-володар спеціальної відзнаки в програмах DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також премії імені Андрія Матросова «Гірчиця в садах» Пьотра Армяновського. Фільм розповідає історію Олени, яка їде додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство. У саду дівчина лягає в колючу траву, що посадив її брат, і згадує, які великі й смачні були колись абрикоси, вишні, груші, черешні…

29/11 – 14:00
                                                                         «Вихідний»
                                                                            (Holiday)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Україна/2017/16 хв

Фільм «Вихідний» (режисерка Жанна Максименко-Довгич)– це портрет міста і, водночас, людей, які в ньому живуть. Це фільм про пошук ідентичності на тлі нової війни й тектонічних змін у країні і, як наслідок, у свідомості людей. Стрічка піднімає важливе питання, чи можна й далі жити, застрягши однією ногою в радянському минулому, а іншою – крокуючи в Європу?

Полтавський літературно-меморіального музей В.Г.Короленка (вул. Короленка, 1)

16/1117:00

«Явних проявів немає»
(No obvious signs)

Україна/2017/64 хв

Програма Мандрівного фестивалю також включає стрічки, що отримали нагороди на Docudays UA-2018 у Києві. Ця перемогла в номінації DOCU/ПРАВА, а також отримала приз від Української Гельсінської спілки з прав людини та від видання Current Time.

Фільм «Явних проявів немає» (режисерка Аліна Горлова) простежує шлях жінки, яка повернулася з війни, від початку її реабілітації до виходу на роботу. Що залишається за лаштунками героїчних відео про наших воїнів в Україні? З чим вони змушені стикатися, сам на сам, у мирному житті, і де закінчується війна?

Центр освіти дорослих (вул. Соборний майдан, 15)

17/1117:00

«Віддалений гавкіт собак»
(The distant barking of dogs)

Данія, Фінляндія, Швеція/2017/90

Фільм-спостереження за життям 10-річного Олега та його бабусі Олександри в селі на лінії фронту. Життя Олега перевернулося догори дригом через війну на сході України. Більшість людей покинуло їхнє село, але Олегові та бабусі Олександрі подобається жити разом , тому вони хочуть залишитися і далі дбати одне про одного. Однак життя стає дедалі складніше, і війна все ніяк не закінчується. «Віддалений гавкіт собак» (режисер Сімон Леренґ Вільмонт) отримав приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2018. Крім того, стрічка озвучена тифлокоментарем, що робить її доступною для незрячих глядачів та глядачок.

Перейти до вмісту