Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Вчені назвали несподівані ознаки високого інтелекту

Наявність високого інтелекту не завжди буває очевидною і красномовною – в деяких випадках про нього говорять фактори, які виявляються прихованими від сторонніх. У тому, що це так, змогли переконатися при проведенні комплексних спостережень співробітники Корнельського університету.

Роботі вчених, які розповіли про неявні і навіть несподівані ознаки високого інтелекту, присвячена нова публікація в журналі «Вісник Здоров’я». Зокрема, спостереження клініцистів підтвердили справедливість так званого ефекту Данінга-Крюгера, що відноситься до інтелектуально обдарованих людей.

Зазначимо, що ефект Даніннга-Крюгера передбачає наявність такого незвичайного явища, як приниження власних розумових здібностей. В цей раз вчені знову заявили, що розумним людям дійсно властиво сумніватися в своїх силах, тоді як не надто глибокий розум «кричить» про себе.

«Представники слабкої і сильної статі, які перебільшують власні розумові здібності, часто не мають високого рівня IQ, в той час як розумні люди недооцінюють свій інтелект», – розповіли дослідники.

Також вони зумовили інші якості, характерні для розвитку людей з високим розумовим потенціалом. Проведені спеціалістами дослідження показали, що з потужними розумовими здібностями часто корелюють заняття музикою і вокалом в дитинстві.

Крім того, за словами науковців, високий інтелект виявляється притаманний тим, хто був первістком у своїх батьків. У старших сестер і братів головний мозок розвинений краще, ніж у молодших дітей у сім’ї, констатували вони.

Перейти до вмісту