Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

В Україні з’явилися перші жінки-водолази, рятувальниці від хімічного забруднення, бойові медики, пілоти дронів, льотчиці та кінологи

60% українців прагнуть збалансованого залучення чоловіків та жінок до політичного життя. Такими є результати Національного опитування в Україні, проведеного НДІ у 2018 році. Серед лідерів впровадження гендерної політики в Україні є правоохоронні органи: наразі представленість жінок у системі МВС становить понад 30%. Це гарний результат, однак ще є над чим працювати.

Про це сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на першій щорічній конференції «Сприяння забезпеченню рівних можливостей для жінок і чоловіків у правоохоронних органах України», організованій Українською асоціацією представниць правоохоронних органів України, повідомляє Урядовий портал.

«Нині 12% жінок у Парламенті відпрацьовують на 300%, щодня доводячи свою професійну спроможність. Схожа ситуація і в інших сферах суспільного життя. Приємно, що в системі правоохоронних органів в сфері гендерної рівності останнім часом помітний прогрес», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала Українську асоціацію представниць правоохоронних органів (УАППО) зі створенням та організацією першої конференції у Києві. «Ваше об’єднання свідчить про те, що гендерна рівність актуальна і потребує спільних зусиль для ефективної роботи. Вітаю вашу наполегливість та бажання розвивати тему рівності, що є основою правового і демократичного  суспільства»,  – наголосила вона.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що велика кількість жінок у силових органах змогли реалізувати себе після того, як Уряд відкрив доступ до 458 професій, що донедавна були заборонені для них. Відтак у Державній службі з надзвичайних ситуацій вже з’явилися жінки-водолази та перша в Україні жінка – рятувальник від хімічного забруднення. Серед нових для жінок такі спеціальності, як бойовий медик, зовнішній пілот безпілотних літальних апаратів, льотчик-оператор та льотчик-штурман вертольота, кінолог і старший кінолог.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також акцентувала увагу на роботі та розумінні теми гендерної рівності в регіонах України. За її словами, перші три регіональні наради з гендерної тематики нещодавно відбулися у Дніпрі, Тернополі та Житомирі та зібрали учасників із п’ятнадцяти областей України, міжнародних та громадських організацій. «Безпосередній діалог з громадами дає нам чітке розуміння, що тема гендерної рівності отримує дедалі більшу підтримку на місцях», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, однак, зазначила, що гендерні бар’єри і досі відчутні в усьому світі, а вимоги щодо визнання рівності на законодавчому і побутовому рівні часто стикаються з мовчазним, а іноді і з відвертим опором, обумовленим традиціями, старими уявленнями або просто небажанням визнавати очевидне. «Попри позитивну динаміку, шлях до гендерної рівності ще не подолано навіть наполовину. Часто прагнення до рівних можливостей стикається як з пасивною дією застарілих колоніальних стереотипів, так і з організованим спротивом певних суспільних груп, що наполягають на архаїзації суспільства», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Довідково. Українська асоціація представниць правоохоронних органів (УАППО) офіційно розпочала свою роботу 15 березня 2018 року за підтримки Проекту сприяння підготовки поліцейських. Її учасниками стали представниці Національної поліції України, Департаменту патрульної поліції, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Основна місія УАППО – створення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у правоохоронних органах України, а також захист існуючих досягнень задля забезпечення їх незворотності. Однією з головних функцій УАППО є створення платформи для діалогу та обміном досвідом, ідеями, пов’язаними з їх професійною діяльністю та кар’єрним зростанням.

Конференція «Сприяння забезпеченню рівних можливостей для жінок і чоловіків у правоохоронних органах України» стала першою конференцією, що об’єднала політиків, урядовців, міжнародних партнерів, експертів, представниць органів системи внутрішніх справ України.

Перейти до вмісту