Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна і Молдова мають об’єднати зусилля для протидії гібридним методам ведення конфліктів Російської Федерації, – Вадим Черниш

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в рамках робочого візиту до Республіки Молдова зустрівся з Віце-прем’єр-міністром з питань реінтеграції Христиною Лесник. В рамках зустрічі сторони обговорили напрямки співпраці та визначили конкретні кроки з їх реалізації, повідомляє Урядовий портал.

«Насправді і Молдова, і Україна мають спільну проблему, тому ми зі свого боку всіляко підтримуємо вас. Так, минулого тижня на рівні Міністерства закордонних справ ми оприлюднили заяву щодо невизнання незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – підкреслила Христина Лесник.

Також вона розповіла про рішення ЄСПЛ, в яких встановлено високий рівень залежності Придністров’я від російської підтримки.

В рамках зустрічі сторони обговорили механізми підтримки зв’язків з громадянами, що проживають на непідконтрольній території Молдови та тимчасово окупованих територіях України, організацію роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду, а також доступ міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території.

Вадим Черниш окреслив досягнення України у наданні гуманітарної допомоги населенню, що проживає по обидві сторони лінії розмежування: «Наразі Україна має доступ до громадян, які проживають на окупованих територіях виключно через міжнародні гуманітарні організації. Ми максимально спростили порядок перетину гуманітарних вантажів на окуповані території, це стосується ліків, що мають оперативно і безперебійно потрапляти до хворих, продовольчих продуктів, будівельних матеріалів та реагентів для очистки води. Ми консолідуємо всі зусилля для уникнення гуманітарної катастрофи на окупованих територіях, адже ми маємо оберігати життя цивільного населення, – підкреслив Міністр. – Для української сторони дуже важливо поділитися своїми напрацюваннями, але в той же час ми хотіли б якомога більше почути від молдовської сторони, адже тільки друзі діляться найнеобхіднішою інформацією.  Ми бачимо спільні підходи, спільні кадри РФ, які займаються питаннями дестабілізації ситуації і в Молдові, і в Україні. Я вважаю, що ми всі маємо обговорити спільні виклики, з якими ми зіштовхнулися, та напрацювати нові механізми для реінтеграції наших громадян в єдиний конституційний простір».

Під час зустрічі молдовська сторона ознайомила  українську делегацію з роботою Об’єднаної контрольної комісії, а також робочих груп, у яких обговорюються соціально-економічні, загальні правові, гуманітарні питання та інші.

Також у рамках візиту Вадим Черниш зустрівся з Міністром оборони  Молдови Еудженом Стурза.

 «Україна і Молдова мають обмінюватися досвідом та об’єднувати зусилля для напрацювання механізмів протидії гібридним методам ведення конфліктів, які використовує Російська Федерація в наших державах. Коли ми чуємо фразу: «Мир за будь-яку ціну», то в Україні ця фраза підхоплюється проросійськими силами та шириться серед медіа. Однак ми вкладаємо в цей зміст «реінтеграція населення та окупованих територій, стабільність, розвиток», а Російська Федерація – «перемир’я та заморожування конфлікту». Наразі вивчається сучасний досвід різних країн, аби вибудувати власний механізм протидії операціям РФ з дестабілізації українського суспільства. Також ми фіксуємо свого роду маніпуляції (демонстрації сили), які чинить держава-агресор: військові навчання РФ поблизу кордону чи навіть лінії розмежування як в Україні, так і в Молдові», – наголосив Вадим Черниш.

Зі свого боку Міністр оборони Еуджен Стурза зазначив: «Молдова має напрацювання, з якими могла б поділитися, щоб Україна в подальшому використовувала наш досвід та уникала помилок».

Перейти до вмісту