Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Україна долучиться до Глобальної системи епіднагляду та реагування на грип

Найавторитетніша організація охорони здоров’я у світі – ВООЗ – надала ЦГЗ МОЗ України статус Національного центру грипу. Це означає, що Україна долучиться до Глобальної системи епіднагляду та реагування на грип (GISRS), що об’єднує понад 140 національних центрів грипу по всьому світу.

Національний центр грипу відстежуватиме зміни вірусів, братиме участь у виборі щорічних вакцинних штамів і надаватиме зразки вірусів для виробництва протигрипозних вакцин до колаборативних центрів ВООЗ, повідомляють у МОЗ.

Національний центр грипу складатиметься з двох підрозділів: відділу грипу та ГРВІ, що вестиме епідеміологічний нагляд, та вірусологічної референс-лабораторії, що проводитиме необхідні аналізи і передаватиме зразки центрам ВООЗ.

Новий статус Центру громадського здоров’я та долучення авторитетної GISRS – це визнання міжнародною спільнотою високих стандартів роботи української системи епіднагляду та реагування на грип. За оцінками фахівців ВООЗ, Україна має найкращу систему епіднагляду в регіоні.

 Довідково: 

Глобальна система епіднагляду та реагування на грип (GISRS) здійснює моніторинг еволюції вірусів грипу та надає рекомендації в таких сферах, як лабораторна діагностика, вакцини, противірусна сприйнятливість та оцінка ризику. GISRS також є глобальним механізмом попередження виникнення вірусів грипу з пандемічним потенціалом.

Перейти до вмісту