Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавській ОДА вирішували питання компенсування перевезень пільгових категорій населення автомобільним та залізничним транспортом

У Полтавській ОДА відбулась нарада щодо перевезення пільгових категорій громадян, компенсації коштів перевізникам та можливі програми закладення коштів для компенсації у місцевих бюджетах.

Під час засідання у Полтавській ОДА обговорювали різні шляхи вирішення компенсування перевезень пільгових категорій населення за автомобільним та залізничним транспортуванням. Участь у засіданні взяли перевізники області, представники об’єднаних територіальних громад, районних адміністрацій, місцеве саморядування області.

У своєму виступі очільник Полтавської ОДА Валерій Головко наголосив на тому, що вже до першого грудня необхідно ліквідувати усі проблемні питання. Він відмітив, що необхідно заздалегідь закладати у бюджет витрати по пільговим перевезенням.

Бюджетні гроші – це не особиста кишеня, а гроші платників податків. Вони мають бути використані для них. Перш за все, місцеві видатки мають використовуватись на виплати та компенсації, потім на благоустрій та інші потреби. Правильно поставлені пріоритети роботи формують злагоджений механізм і приносять ефективні та якісні результати, — зауважив Валерій Головко.

Першочергово розглядались питання пільгових пасажирських перевезень залізничним транспортом, де існує проблема компенсації пільгових проїздів. Як результат — ПАТ «Укрзалізниця» отримує значні збитки, і не в стані забезпечувати ефективну та якісну роботу.

Загалом, за 2018 рік Полтавською областю до ПАТ «Укрзалізниці» відшкодовано лише 2690, 7 тисяч гривень, що становить близько 20% від загальної суми компенсацій.

Також у ході засідання обговорювали ситуацію пільгових перевезень автомобільним транспортом. Як зазначив перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, на Полтавщині діє єдина в Україні програма з компенсації витрат на проїзд міжміськими та міжобласними маршрутами громадянам пільгових категорій. Вона на сьогодні постійно фінансується та повністю відпрацьована на якісному рівні.

Для вирішення цього питання повинні працювати усі. На жаль, по Полтавській області маємо райони та міста, у яких взагалі не проводиться компенсування за цим напрямком. Саме тому і зібрались, аби у діалозі спільно ліквідувати проблемні питання. Компенсація за перевезенням пільгових категорій людей залізничним транспортом по Полтавській області складає трохи більше 20 %. Це велика проблема, яку необхідно вирішувати, — говорить Андрій Пісоцький.

За даними Управління інфраструктури Полтавської ОДА, не укладені договори з перевізниками залізничного транспортування щодо компенсацій по чотирьох районах та містах Полтавської області. Зокрема, Новосанжарським районом, Оржицьким, містами Полтава та Миргород.

Якщо не буде станом на перше грудня компенсовано хоча б 50% відшкодування, то можливе припинення зупинки залізничного транспорту у зазначених містах. ПАТ «Укрзалізниця» лишає за собою це право. Тому, щоб не виникало згодом проблем, ми обговорюємо ці питання та шукаємо консенсус, — розповідає начальник Управління Сергій Марчишинець.

За результатами наради, учасники домовились, що програми скорегують, а там де їх немає — сформують. Вже планують закласти кошти у бюджет 2019 року по кожному місту та територіальній громаді.

Перейти до вмісту