Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві завершилося опитування в рамках розробки Програми поводження з твердими побутовими відходами

Полтавська міська рада спільно з ГО “Еколтава” ініціювали процес вирішення проблеми твердих побутових відходів у місті. Зокрема, нині триває процес розробки Міської програми поводження з ТПВ та небезпечними відходами.

Аби ця програма була дієвою, розробники шляхом онлайн-опитування зібрали думки тих, хто бере участь в процесі продукування відходів.Так, усі бажаючі мали можливість висловити свою думку стосовно зазначеного питання.

Загалом, в опитуванні взяли участь 69 осіб. За віковою ознакою більшість (43,6%) складають респонденти віком від 18 до 30 років, 39,1% – це люди віком від 31 до 50 років. 15,9% опитаних – старші за 50 років. Щодо гендерної ознаки, що більшість серед небайдужих респондентів складають жінки (59,4%).

Серед опитаних наявні представники різних цільових груп. Зокрема, мешканці багатоквартирних житлових будинків, підпримєці та наймані працівники, студенти, пенсіонери, представники органів місцевого самоврядування, журналісти, фрілансери, тощо.

Під час опитування у мешканців міста цікавилися, чи хотіли б вони бути долученими до розробки програми. У разі позитивної відповіді, їм пропонувалися варіанти залучення. Так, 82,6% опитаних хотіли б отримувати новини щодо розробки програми, а 33,3% опитаних готові бути активними учасниками процесу та надати власні пропозиції до програми. Брати участь в публічних консультаціях хотіли б 39,1% респондентів. Окрім того, є й такі особи, що хотіли б долучитися до проведення інформаційної кампанії щодо поводження з твердими побутовими відходами.

Читайте також: “ЕКОЛТАВА” презентувала підсумки діяльності у 2017-му та проекти наступного року

Окремі респонденти надали конкретні пропозиції щодо вирішення вищезазначеної проблеми.

Основним і першочерговим аспектом мешканці міста вважають розбудову інфраструктури для сортування сміття: облаштування контейнерних майданчиків, залучення спеціалізованої техніки, створення багатозонного полігону та сортувальної лінії для додаткового відбору вторсировинних фракцій.

Другим аспектом за пріоритетністю є економічне підґрунтя такого підприємництва. Наступним стратегічним кроком мешканці вбачають охоплення максимальної кількості видів відходів і визначення для всіх них ланцюгів рекуперації та/або переробки, тобто зниження масової частки відходів, що підлягають захороненню.

Щодо сміттезвалища в Макухівці, то мешканці міста висловили думку, що його необхідно закрити. На заміну йому необхідно знайти полігон або кілька полігонів та облаштувати їх за нормами. За викидання і вивіз сміття в невідведене місце необхідно ввести штраф.

Окрім того, полтавці пропонують розмістити сортувальні пункти у кожному районі міста та міські урни, для сортування мілкого сміття (папір, пластик, скло, загальний).

Полтавці також пропонують включити в програму широку інфокампанію з освітніми заходами для населення. Такі мають влючати майстер-класи у дворах щодо сортування сміття, навчання представників ОСББ, кооперативів, представників будинків, що знаходяться на балансі ЖЕО № 2, розповсюдження наліпок на баках з ілюстрованим переліком що і куди можна викидати, розповсюдження інфолистівок з порадами як організувати сортування вдома, як уникати зайвого сміття, соціальні ролики на ТБ.

До питання екологічного виховання також необхідно долучити освітні заходи як в інформаційному плані так і у практичному. На базі закладів освіти полтавці пропонують збирати макулатуру, пластик та метал.

Окрім того, необхідне проведення широко і доступного інформування громадськості через засоби масової інформації.

Серед іншого, надійшла й пропозиція розробити дві окремі програми: одну – щодо поводження з побутовими відходами, іншу – щодо поводження з небезпечними відходами.

Розробники програми поводження з ТПВ та небезпечними відходами максимально врахують побажання людей, які долучилися до консультацій.

Крім того, всі, хто заповнили форму опитування, будуть запрошені до відкритих консультацій у процесі розробки програми.

Перейти до вмісту