Ви тут:
Суспільство Україна 

У Києві презентували “Енциклопедію Голодомору”

12 листопада в приміщенні Зали пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» відбулася презентація багаторічної дослідницької праці доктора історичних наук, професора Василя Марочка – «Енциклопедія Голодомору».

Як повідомив автор, Енциклопедія складається з понад 30 тематичних блоків, у яких представлені творці Голодомору – геноциду українського народу, їх діяння. Структура статей побудована в такий спосіб, щоб не відображати біографію того чи іншого діяча, а відтворювати його ставлення до Голодомору, пише Міністерство культури України.

«Енциклопедія не спрямована на те, щоб переконати опонентів – я не прагнув досягнути такої мети. Перш за все, я хочу передати прийдешнім покоління правдиву історію – під час Голодомору було знищено 7,7 млн. українців. Це моє викриття і мій внесок у дослідження та збереження в пам’яті народу однієї з найтрагічніших сторінок історії української народу. Хай це буде сигналом для наступних поколінь – продовжити нашу справу», – говорить Василь Марочко.

Міністр культури України Євген Нищук наголосив, що до 85-х роковин Голодомору-геноциду українського народу проводиться масштабний комплекс заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, як на загальнонаціональному так і міжнародному рівнях.

««Енциклопедія Голодомору», окрім великого значення для нашої країни, ще має зіграти велику роль і закордоном. Ми повинні пам’ятати про ці невинні мільйонні жертви та докласти усіх зусиль, щоб донести правду про цей страшний злочин всьому світу. Це дуже ґрунтовна робота з великим фактажем, яка опирається на багато архівного матеріалу, і це в чергове дає нам підґрунтя для того, щоб продовжувати відкривати правду. Я сподіваюсь, що вже незабаром цю дослідницьку роботу побачать у наших вишах, бібліотеках та наукових установах», – сказав Євген Нищук.

Понад тисячу статей «Енциклопедії Голодомору» розкривають основні події і явища, узагальнюють історіографічні та меморіальні практики. Робота над формуванням переліку гасел та написання статей тривало сім років – з 2012 по 2018 р. Її завдання – інформувати прийдешні покоління про Голодомор в Україні, правдиво подавати історичні факти, нагадувати про вічні цінності християнського милосердя.

Перейти до вмісту