Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У 8 населених пунктах області вже будують нові сільські амбулаторії

На Полтавщині вже активно почали будівництво сучасних сільських амбулаторій. Воно проходить за ініціативи Президента України Петра Порошенка.

Реформу сільської медицини на Полтавщині підтримав голова Полтавської ОДА Валерій Головко. Наша область стала однією з перших, де затвердили проекти амбулаторій.

Медицина має бути доступна кожному, незалежно від місця проживання. Раніше робили косметичний ремонт старих лікарень. Але я вважаю, що без будівництва нових амбулаторій майбутнього не буде — знову з року в рік їх підфарбовуватимемо і лататимемо дірки. Тому підтримую ініціативу Президента на всі 100%. У багатьох населених пунктах вже почалися роботи, — наголосив Валерій Головко.

Зараз будують амбулаторії в восьми населених пунктах:

  • Скороходівська ОТГ;
  • Шишацька ОТГ;
  • Петрівсько-Роменська ОТГ;
  • с.Вирішальне (Лохвицького району);
  • с. Дмитрівка (підпорядковане Горішньоплавнівській міській раді);
  • с. Мала Перещепина (Малоперещепинська ОТГ);
  • с. Кривуші (Кременчуцкий район);
  • с. Шевченкове (Решетилівський район).

Перші чотири амбулаторії планують звести до кінця цього року. Далі планують облаштування.

Реформа сільської медицини відкриває нові перспективи, об’єднує нашу територіальну громаду. Це абсолютна гарантія якості медичних послуг. Кожного дня в нас трудяться будівельники, вже заклали фундамент — поділився Перший заступник голови Гадяцької районної державної адміністрації Сергій Бондаренко.

Після закінчення робіт Полтавська ОДА закупить для амбулаторій автомобілі для надання невідкладної допомоги.

Те, що ми виграли можливість будувати амбулаторію — це велика перемога для ОТГ. Раніше в нас не було можливості навіть вакцинацію тут провести. Доводилося їхати в Чутово. Тому ми дуже вдячні владі за можливості розвивати медицину у сільській місцевості. Сподіваємося, що тепер до нас приїдуть молоді спеціалісти. Зараз шукаємо можливості надавати їм першочергове житло, — відмітив заступник голови Скороходівської ОТГ Євгеній Литвинов.

Початок робіт у Петрівці-Роменській

Нові амбулаторії відповідатимуть європейським стандартам та типовим проектам, розробленим Мінрегіоном. Це амбулаторії моно-практики з одним чи двома лікарями без або з житлом. Закладів групової практики на Полтавщині буде вього три. Амбулаторія на 3-4 лікарі у Скороходівській ОТГ та на 5-7 лікарів у с.Розсошенці (Щербанівська ОТГ) та у с.Засулля (Засулівська ОТГ).

Роботи проходять на умовах співфінансування. Місцеві громади виділяють 30% вартості будівництва.

В нас тільки почали будувати нову амбулаторію, а ми вже бачимо можливості для подальшого розвитку. В старому приміщенні плануємо відкрити соціальну службу, щоб все було поряд. Ми працюємо для людей, давно вже треба було зробити такий комплекс. Звичайно, 30% — це значна сума, але певні, що воно того варте, — зазначив голова Малоперещепинської ОТГ Анатолій Троян.

Наступного тижня Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА почне робити ще у чотирьох населених пунктах:

  • с. Балясне (Диканський район);
  • с. Великі Будища (Гадяцький район);
  • с. Кривуші (Кременчуцкий район);
  • с. Петрівка (Чутівський район).

Через зацікавленість всіх сторін у реформі, будівництво йде швидко. Лише за тиждень ми розпочали роботи у восьми населених пунктах. Важливо, що роботи проходять у сільській місцевості. Для них енергоефективні будівлі з сучасним облаштуванням — це ковток свіжого повітря, — говорить Директор Департаменту будівництва ПОДА Тимофій Голбан.

 

Перейти до вмісту