Ви тут:
Суспільство Україна 

Степан Кубів доручив врегулювати питання доступу оцінювачів та нотаріусів Єдиної бази звітів про оцінку нерухомості

Сьогодні Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів доручив напрацювати узгоджене рішення щодо питання вартості послуг з реєстрації звітів оцінки в Єдиній базі даних звітів про оцінку нерухомості. Для цього буде створена робоча група під головуванням Міністра Кабінету Міністрів.

Як відомо, в грудні 2017 року Верховна Рада України зобов’язала оцінювачів вносити інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна в Єдину базу даних звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики (зміни до ст. 172 Податкового кодексу). 

Сьогодні ціна кожної операції з реєстрації та перевірки оціночних звітів через авторизовані електронні майданчики може сягати 510 грн. Існує висока імовірність, що вартість послуги про запис в Єдиній базі звіті сплачує громадянин, котрий звертається до оцінювачів та нотаріусів. До внесення відповідних змін в Податковий кодекс процедура реєстрації звітів в Єдиній базі була безкоштовною. 

До Секретаріату Кабінету Міністрів України та Мінекономрозвитку надійшли численні звернення щодо надмірності та необґрунтованості вартості послуг авторизованих електронних майданчиків.

З метою врахування позицій громадських організацій, професійних об’єднань нотаріусів та оцінювачів, народних депутатів, Фонду державного майна та інших зацікавлених органів, Степан Кубів доручив утворити робочу групу та знайти оптимальне розв’язання проблеми. 

У рамках робочої групи Мінекономрозвитку представить свої напрацювання, серед яких, зокрема пропозиція зобов’язати Фонд держмайна обмежити розмір комісії авторизованих електронних майданчиків за послуги внесення чи перевірки інформації в Єдину базу на рівні 0,01 прожитковий мінімум (18,53 грн з 1 січня 2019 року). Ці кошти також мають бути рівно розподілені між Державним бюджетом та авторизованим електронним майданчиком. 

Перейти до вмісту