Ви тут:
Суспільство Україна 

Росія продовжуватиме втручатись у виборчі процеси і в Україні, і в усьому світі, – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко заявляє, що Росія не припинятиме впливати на виборчі процеси по всьому світу, застосовуючи кібератаки апробовані в Україні.

Про це Глава держави сказав під час Міжнародної конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

«Апробовані проти України кібератаки зараз активно застосовуються проти решти країн світу. І я, користуючись можливістю, хотів би подякувати нашим партнерам зі США, з Великобританії, з інших країн Європейського Союзу за їхні успішні зусилля, які чітко ідентифікували і відкрито назвали джерела цих атак. І це вже зараз не лише голос України», – зазначив Петро Порошенко.

«Віруси, які намагалися атакувати систему урядування, енергетичну систему України, систему ядерної безпеки мають московське походження», – підкреслив він.

Президент зазначив, що вже рутинною практикою для Москви стало активне втручання у виборчі процеси, використання демократичних механізмів у демократичних країнах для досягнення своїх агресорських цілей.

«І надзвичайно важливі висновки американських аналітичних центрів напередодні вчорашніх проміжних виборів до Конгресу США вже вкотре підтвердили – методи впливу Росії, яка вміло прикривається демократичними цінностями та принципами, стають все більш витонченими. Вони вчаться як обходити наші системи захисту», – сказав він.

Глава держави особливо підкреслив, що Україна дуже високо цінує тверду двопартійну підтримку нашої держави у США: «І в Палаті представників, де більшість взяли демократи, і в Сенаті, де більшість взяли республіканці. І в Адміністрації, і в Білому домі. І це та потужна основа, на яку надійно спирається наше стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами Америки, в тому числі і в питанні відсічі російській агресії».

«Водночас проблема виборів наразі активно постає перед нами, оскільки Україна сама вступає у передвиборчий цикл», – сказав Президент та додав, що зараз зрозумілим стає важливість і правильність рішення про дострокові парламентські вибори, які відбулись у 2014 році, і місцеві вибори, які відбулись у 2015 році. «Ми мали чотири роки для того, щоб будувати країну без популістських передвиборчих закликів, які мають високі ризики руйнування процесу реформ», – зауважив він.

Президент зазначив: «Зараз одні за іншими пройдуть президентські, парламентські та місцеві вибори. І якщо свої симпатії Путін приховує, то про головну свою антипатію він вже сказав публічно».

За його словами, соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй і ніхто не скористався цим так вправно, як путінська Росія.

«Знаєш алгоритми, вмієш накручувати «лайки» та «репости», вмієш накручувати рейтинги в соціальних мережах – і ось YouTube лежить біля твоїх ніг. Вмієш плодити армії ботів, незалежно від того, через які сервери вони працюють, знаходяться вони на території Росії – Twitter та Facebook теж твої», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що мета цієї гібридної війни підірвати устої не України, а всього демократичного світу.

«Не стільки прямими ударами, скільки зсередини. І готується вона не лише до українських виборів, а до виборів Європарламенту. Дуже активно. І до виборів в окремих країнах Європейського Союзу. Для чого? Щоб підірвати єдність Європейського Союзу».

«І зараз є чітке розуміння: а навіщо іти на Європу війною, якщо можна вихолостити саму європейську ідею? А навіщо завойовувати когось фізично, якщо це можна зробити духовно і ментально?», – сказав Президент та нагадав про активне російське втручання в Брекзіт, в референдум у Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Росія, і зараз це вже абсолютно очевидно, не має власної ідеї, привабливої для інших. Але вона добре руйнує ідеї чужі. Як? Потужною кампанією дезінформації», – підкреслив Петро Порошенко, додавши, що Україна розглядається Росією як полігон для застосування цих технологій в інших країнах.

Перейти до вмісту