Регулярно вживаючи бобові зменшується ризик появи діабету ІІ типу, – Уляна Супрун
Люди, що регулярно вживають бобові, мають на третину нижчі ризики появи діабету 2-го типу. А це потужний аргумент, щоб урізноманітнити свій раціон та зробити його більш здоровим, додавши до нього страви з бобових.
Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
За підрахунками науковців, вживання сочевиці, мінімум три рази на тиждень, має найбільш високий показник в запобіганні діабет. Втім, на користь інших бобових культур — квасолі, нуту чи гороху, це ніяк не впливає.
Результати багатьох наукових досліджень показали, що дотримання багатої на бобові дієти, пов’язані не тільки з уникненням діабету. Зокрема з нижчим ризиком появи ожиріння, високого кров‘яного тиску, високого рівня холестерину, хвороб серця та інсульту. Крім цього, щоденне споживання бобових може сприяти ефективному лікуванню цих захворювань у людей, які вже їх мають.
Чому варто регулярно вживати бобові:
Хороше джерело поживних речовин, білків, клітковини та амінокислот
Бобові містять багато білків, що робить їх дуже поживними та ситними. Внаслідок цього наш організм швидко насичується та отримує поживні речовини, водночас зменшуються ризики переїдання.
Зокрема в бобових є калій, магній, фолієва кислота, а також клітковина. В одній порції готових бобів (приблизно половина чашки) міститься близько 115-125 калорій та близько 10 грамів білків. Бобові також мають низький глікемічний індекс, в середньому від 10 до 40.
Водночас вони багаті незамінними амінокислотами, які потрібні нашому організму. Однією з таких амінокислот є триптофан. В організмі триптофан перетворюється в нейромедіатор серотонін, що необхідний нам для хорошого настрою, повноцінного сну та апетиту.
Сприяють зниженню ваги
В одному з досліджень було виявлено, що споживання 1 чашки бобових на день протягом 3-х місяців допомагає знизити вагу та зменшити об‘єм талії, нормалізувати рівень цукру в крові та знизити рівень холестерину. В середньому учасники дослідження схудли на 2,7 кг та зменшили об‘єм талії на півтора сантиметра.
Допомагають нормалізувати тиск
В дослідженні учасники споживали близько 1 чашки бобових на день протягом 2,5 місяців. Було зафіксовано, що бобові в щоденному раціоні суттєво сприяють зниженню тиску. Зокрема науковці розглядають бобові навіть як частину лікування артеріальної гіпертензії та в цілому проблем з тиском.
Допомагають контролювати рівень холестерину
Бобові містять велику кількість клітковини, особливо — в‘язкої розчинної клітковини, що має здатність зв‘язувати молекули, пов’язані з холестерином. В деяких дослідженнях також було виявлено, що бобові (не соєві) сприяють зниженню рівня холестерину (в середньому на 8 пунктів). Цього показника вдалось досягти без прийому будь-яких ліків.
Якщо ви до цього не споживали багато бобових — варто збільшувати їх кількість в раціоні поступово. Через високий вміст клітковини, вони здатні викликати здуття та часом біль в животі.
А щоби отримувати максимальну користь від бобових без дискомфорту для організму: Перед приготуванням їх слід замочувати та кілька разів промивати водою. Це допоможе позбутись коротколанцюгових вуглеводів, які погано всмоктуються в кишківнику та сприяють утворенню газів. Не поєднуйте бобові з іншими продуктами, які можуть викликати здуття, наприклад, капустою. Для кращої біодоступності заліза краще готувати бобові з томатом чи лимоном, – радить Супрун.