Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Протягом тижня на Полтавщині майже 4 тисячі дітей захворіли на ГРВІ

За даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», на Полтавщині станом на 23 листопада на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 930 осіб. Дітей захворіло 3713, що складає 62% від усієї кількості тих, хто захворів.

Головний лікар Кременчуцького обласного дитячого психоневрологічного санаторію «Славутич» Ганна Добрик детально розповіла про різноманітні ефективні методи профілактики гострих респіраторних вірусних інфекції у дітей.

  • Ганно Геннадіївно, а чому на профілактиці ГРВІ саме у дітей ми робимо акцент?

З настанням осінньо-зимового періоду фахівці прогнозують сезонну хвилю ГРВІ, яка торкнеться більшої частини населення. Звісно, підвищений рівень захворюваності на ГРВІ в цей час характерний для всіх вікових груп, але найбільшу небезпеку ці захворювання представляють для дітей, оскільки вони мають вкрай високий ризик розвитку ускладнень. Тому профілактика ГРВІ у дітей є однією з найбільш актуальних завдань як лікарів-педіатрів, так і для батьків.

Сприятливість дітей до збудників грипу та інших ГРВІ пояснюється відсутністю у них імунної пам’яті про попередні контакти з вірусами. Зважаючи на незрілість імунітету адекватного відновлення захисних сил організму при повторюваних ГРВІ не відбувається. Через це хвороба нерідко протікає у важкій формі і може закінчиться розвитком бронхолегеневих ускладнень.

  • А що найкраще допоможе батькам захистити своїх дітей від цих вірусних інфекцій?

По-перше, це профілактика за допомогою обмеження контактів. Щоб запобігти виникненню у дитини грипу або будь-якої іншої ГРВІ, варто максимально обмежити її контакти з носіями інфекції. Для цього необхідно уникати місць великого скупчення людей, наприклад, громадського транспорту, поліклінік, аптек і великих магазинів.

Батьки не повинні всюди брати з собою дитину, щоб захистити її від не потрібних контактів. Замість того, щоб простоювати з малюком в чергах, наприклад, в аптеці, або їхати в переповненому автобусі, краще пройтися з ним пішки десь у парку.

Читайте також: Сезон грипу та ГРВІ: як вберегти себе та близьких

  • А чи справді так добре допомагає носіння маски, миття рук і носа?

Маска допоможе тільки в тому випадку, якщо вона надіта на хвору людину, а не на здорову. Тому якщо хтось з домочадців захворів на ГРВІ, йому варто носити маску, міняючи її кожні дві години. На ній будуть осідати крапельки слини, що виділяються під час чхання та кашлю, в яких міститься особливо багато вірусів.

Звернуся до батьків: шановні, привчайте своїх дітей до того, що чіпати обличчя руками під час епідемії ГРВІ не можна, причому незалежно від того, миті вони чи ні! Дитина повинна якомога частіше мити руки з милом, а там, де немає раковини, можна використовувати вологі серветки. Батьки, вам  варто пам’ятати про те, що багато предметів, наприклад, гроші, можуть бути джерелом патогенних мікроорганізмів, а значить, після контакту з ними обов’язково потрібно мити руки.

Якщо у когось з членів сім’ї є нежить, кашель або чхання, то йому варто користуватися одноразовими носовими хусточками.

Також обов’язково навчіть дитину промивати ніс! Ця проста процедура вважається дуже дієвою, адже, якщо проводити її хоча б кілька разів на день, то збудники грипу та інших різновидів ГРВІ не зможуть утриматися в носовій порожнині. Для промивання необхідно набрати в долоні теплу воду і втягувати її повільно носом, але не глибоко, а потім висякатися. Після цього треба вмитися і прополоскати рот водою.

  • А що ще може допомогти у боротьбі з вірусами?

Дієвою є також профілактика за допомогою регулярного прибирання. Науковці з’ясували, що віруси надзвичайно довго зберігають свою активність в приміщеннях з теплим, сухим і нерухомим повітрям. Зате вони практично миттєво руйнуються у вологому, холодному і рухомому повітрі. Найбільш сприятливою для дитини буде температура повітря в кімнаті близько 20 градусів і вологість у межах 50-70%. Опалювальні прилади досить сильно сушать повітря, тому взимку дуже важливо регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання. Щоб підтримувати нормальний рівень вологості, можна поставити в кімнаті акваріум і горщики з квітами, а також спеціальний зволожувач повітря. Включати додаткові обігрівачі не варто, якщо маляті холодно, краще його просто тепліше одягнути.

  • Існує безліч суперечливих думок щодо щеплень. Яка з них, все ж таки, є правдивою?

Лікарі переконані в тому, що щеплення від грипу робити потрібно, звісно якщо до цього немає протипоказань. Узагалі, це є найефективнішим способом профілактики. З метою специфічної імунопрофілактики можуть використовуватися як живі, так і інактивовані вакцини. Варто відзначити, що в світі налічується більше двохсот різновидів збудників ГРВІ, тому навіть своєчасно зроблене щеплення часом не може запобігати розвитку захворювання. Тому навіть після вакцинації треба використовувати й інші методи профілактики.

  • А як щодо загартування дитячого організму?

Так, це важливо. Під час епідемії ГРВІ батьки повинні подбати про те, щоб дитина повноцінно харчувалась, висипалась і відпочивала. Корисними є прогулянки на свіжому повітрі, а також відвідування басейну і зарядка. Добре допомагає і загартування, якщо у малюка немає до нього протипоказань.

Рекомендується прийом вітамінів, в першу чергу, А, С і групи В. У холодну пору року можна давати дитині сироп шипшини, якщо у малюка немає на нього алергії.

Ось ще декілька важливих порад. Бережіть ноги від переохолодження і вогкості! Якщо все ж ви промочили ноги, пропарте їх в гірчичній ванні (на 1 л води 2 ст. ложки порошку гірчиці), висушіть рушником і одягніть вовняні шкарпетки. Вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть рот і горло відваром подорожника або евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання хвороботворних мікробів. Коли немає сильного вітру, одягніться тепліше і гуляйте, плавно вдихаючи і видихаючи повітря носом. Це допоможе зміцнити слизову носоглотки.

І на завершення хотілося б відзначити, що будь-яке вірусне захворювання перенесене «на ногах» може погано відбитися на здоров’ї дитини в майбутньому. У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання постарайтеся звернутися з дитиною до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо стратегії лікування. Пам’ятайте про те, що будь яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень!

Перейти до вмісту