Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Полтавщина входить у десятку за кількістю шкіл з інклюзивним навчанням (ФОТО)

Сьогодні у Полтавській ОДА на розширеному засіданні навчально-консультативної робочої групи «Координаційна рада з підтримки та розвитку об’єднаних громад Полтавської області» з напрямку «Удосконалення мережі освітніх закладів» представники влади з головами ОТГ обговорювали впровадження інклюзивної освіти в області.

На сьогоднішній день на Полтавщині інклюзивної освіти потребують 36 тисяч дітей. Але з них не більше тисячі охоплені цією послугою. Решта дітей перебувають на різних формах навчання.

«Серед дітей, які зараз на Полтавщині навчаються в інклюзивній освіті, є й ті, хто отримує освіту в інтернатних закладах. Але все рівно більшість – це діти, які можуть соціалізуватись з дитинства, щоб було простіше в житті», – зазначив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Протягом останніх 3-х років на Полтавщині все більше дітей залучають до інклюзивної форми навчання. На території об’єднаних громад необхідно створювати інклюзивно-ресурсні центри з кількістю дітей не більше 7 тисяч, а в містах — не більше 12 тисяч.

«Прийнятий у 2017 році закон «Про освіту» розширив нові можливості для дітей з особливими освітніми потребами. Кожна дитина має право отримувати не лише якісні освітні послуги, а й психолого-педагогічний та корекційний супровід. На сьогоднішні Полтавщина посідає третє місце з організації інклюзивної освіти. Більшість дітей на Полтавщині, які потребують інклюзивної освіти, навчаються у ЗОШ або перебувають на індивідуальній формі навчання», – розповіла директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

Читайте також: Марина Порошенко на Полтавщині відвідала інклюзивно-ресурсний центр та подарувала проекти медіатеки і ресурсної кімнати.

Втім, за останні 5 років в Полтавській області розширюється мережа закладів інклюзивної освіти. А починати інклюзивно освіту необхідно з дошкільного виховання. Тому мережа закладів дошкільної освіти та груп збільшилась у 4 рази. Згідно з показниками 2017-2018 навчального року, Полтавська область входить у першу десятку за кількістю шкіл з інклюзивним навчанням.

«Станом на 1 листопада поточного року на Полтавщині діють 44 заклади дошкільного виховання, 54 інклюзивних групи, а кількість дітей у них збільшилась у 5 разів. І сьогодні там виховується 82 дитини. Збільшується і кількість шкіл з інклюзивним навчанням. У порівнянні з 2015-2016 навчальним роком, їх побільшало у 2,5 рази, а кількість дітей в них — майже втричі. Активно долучились до впровадження інклюзивного навчання ОТГ Полтавської області. Найбільша кількість закладів з інклюзивним навчання є у Глобинській, Гребінківській, Ланнівській, Засульській, Машівській, Малоперещепинській, Пирятинській, Решетилівській, Семенівській, Шишацькій ОТГ. На індивідуальній формі навчання перебувають в області 432 дитини», – повідомила головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Ірина Вовк.

На Полтавщині до кінця 2018 року заплановано створити 32 інклюзивно-ресурсні центри. Вже працюють 15 ІРЦ, два з них — в Пирятинській та Омельницькій ОТГ.

«У Гребінківській, Козельщинській і Шишацькій громадах прийняті рішення про створення ІРЦ. Вони створюються для максимальної наближеності до місць проживання дітей з особливими освітніми потребами і для того, щоб дитині було зручніше отримувати корекційні послуги. Центри повинні бути укомплектовані професійними кадрами: практичними психологами, логопедами, корекційними педагогами, вчителями-реабілітологами. На оснащення кабінетів ІРЦ держава виділила субвенцію. У 2018 році для Полтавської області вона склала понад 3 млн грн. Це по 108 тисяч грн на 32 центри», – поінформувала завідуюча комунальним закладом «Обласна психолого-медико-педагогічна консультація» Світлана Кривенко.

Читайте також: У 2019 році на Полтавщині планують закупити 5 мобільних інклюзивно-ресурсних центри.

Перейти до вмісту