Ви тут:
Суспільство Україна 

Петро Порошенко закликає представників бізнесу піднімати зарплати найманим працівникам

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу констатував, що Україні вдалося вивести економіку з кризового стану й досягти стійкого відновлення економічного зростання., повідомляють в Адміністрації Президента.

«Ми вийшли, зараз поки стриманий оптимізм, майже на чотири відсотки. Проте суспільству потрібні не цифри, а якісні зрушення у рівні життя людей», – наголосив Глава держави.

За його словами, такі зрушення нерозривно пов’язані з якісними змінами бізнес-середовища, які є передумовою для створення нових робочих місць, зростання доходів працюючих, модернізації секторів вітчизняної економіки, збалансованості бюджету, валютної та цінової стабільності. Президент наголосив, що орієнтир – створення в Україні бізнес-середовища, яке насправді було би дружнім для бізнесу і мотивуватиме до розкриття підприємницького потенціалу, інвестування, стратегічно орієнтованого розвитку країни.

«Ми здійснюємо кроки у напрямку такого бізнес-середовища і влада розраховує на вашу взаємність. На соціальну відповідальність бізнесу, на роботу винятково у легальному правовому полі», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що саме прозорість дає можливість продемонструвати чесну і добросовісну конкуренцію, прибрати неконкурентні переваги тіньової економіки, водночас має бути постійна відкритість до діалогу Уряду і Президента.

«Кроки із покращення інвестиційного клімату мають точно супроводжуватися продовженням політики легалізації зайнятості і зростання заробітних плат, що в свою чергу дасть можливість підвищувати пенсії», – зазначив Глава держави, зауваживши, що в Україні зараз близько 4,5 млн людей працюють на мінімальну заробітну плату. Він також наголосив, що з одного боку має відбуватись підвищення мінімальної заробітної плати, а з іншого боку – детінізація зарплат.

Президент розповів, що на регулярних зустрічах з бізнес-середовищем роботодавці дедалі частіше скаржаться на дефіцит робочої сили. «Наголошую, у нас є два шляхи – або залізна завіса зразка Радянського союзу, або підвищення зарплат всередині країни», – наголосив Президент.

Він додав, що ринок праці в Україні має бути конкурентноздатним не з Середньою Азією, а з ЄС. За словами Президента, згідно офіційних даних прикордонної служби – різниця між кількістю людей, які виїхали з України, і українців, які повернулися, за весь 2017 рік складає трохи більше 200 тис.

«Тому цифри, якими лякали, що у нас один, два, три млн на рік поїхали – це просто неправда. (Однак – ред.) тенденція зростає. В 2018 році – на 10-15% виїжджає більше», – додав Президент.

Він наголосив, що Україна стає частиною європейського ринку праці, а отже ніхто і ніщо не може захистити українських роботодавців від конкуренції на цьому ринку.

«Бізнес, бізнес в цілому, принаймні експортно орієнтований, вже отримує вигоду від Угоди про асоціацію. Так само вигідною вона має стати і для найманих працівників. На основі створення нових висококваліфікованих робочих місць, бо мова йде не просто про підвищення зарплати, а про підвищення продуктивності праці. І лише поєднання цих факторів дає правильну відповідь», – наголосив Президент.

Він зауважив, що цього можливо досягнути завдяки інвестуванню в засоби виробництва через податок на виведений капітал.

«Середній рівень зарплати в країні, слава Богу, протягом останніх років зростає. Але ще не час з цього приводу відкорковувати шампанське. Його не всі можуть собі дозволити, тому що рівень доходів в країні все ще надзвичайно низький, і мільйони людей – ми маємо чітко це розуміти – на жаль, все ще ледве зводять кінці з кінцями. І це наша з вами робота, ваша робота – платити конкурентну платню тим, хто працює в приватному секторі», – підкреслив Глава держави.

Президент зауважив, що регулярно спілкується з представниками бізнесу, в тому числі і для того, щоб подбати про інтереси найманих працівників.

«І це наше спільне завдання – не лише захищати інтереси бізнесу. Даруйте, це не тільки ваші прибутки, а саме кількість робочих місць і рівень зарплати – ось кінцева мета будь-яких спільних зусиль влади та бізнесу, державно-приватного партнерства», – наголосив Петро Порошенко.

Перейти до вмісту