Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Норвегія підтримує реформу освіти в Україні, – МОН

Команди 6 шкіл з України приїхали до Норвегії  представити здобутки в розвитку демократичного врядування у своїх закладах. Вони робили презентації у межах конференції, присвяченій 10-ій річниці діяльності Європейського центру імені Вергеланда за участі Прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, яка перебуває з робочим візитом у місті Осло впродовж 14-16 листопада 2018 року.

Всього на конференції свої практики представляли 30 шкіл з різних країн світу. Їх запросила Рада Європи за підсумками проведеного опитування під час підготовки кампанії «Вільно говорити, безпечно навчатися: Демократичні школи для всіх». Акція має на меті залучати школи, активізувати їх, щоб вони працювали над покращенням освітнього середовища та атмосфери в школі, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Зокрема, Лілія Гриневич та Ерна Солберг мали нагоду поспілкуватися з учителькою та ученицею Чернівецької загальноосвітньої школи № 38.

“Програма Schools for Democracy дозволила нам взяти участь у побудові абсолютно нової школи. Школи, в якій учням надається свобода думки та слова, де пропагується міцна співпраця учня та вчителя, заснована на довірі. Де всі учасники навчально-виховного процесу знають про свої права, але не забувають про обов’язки, і кожен з них може долучитися до врядування школи через планування роботи, адже тільки разом можна зробити багато”, – зазначає вчителька Чернівецької ЗОШ 38 Юлія Мінтянська.

Презентувати свої напрацювання, а також поспілкуватися з Міністром Лілією Гриневич мали можливість колективи з Мелітопольської школи № 23, Ірпінської СЗОШ №2 з поглибленим вивченням економіки та права, Краматорської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16, Миргородського НВК “Гелікон” та Конотопської гімназії.

«Норвегія підтримує освітню реформу в Україні за допомогою Європейського центру “Вергреленд” з 2014 року, що здійснював новаторську роботу в Україні ще до “Майдану”. Уряд України має амбітні плани щодо реформування усієї системи освіти. І ми підтримуємо її, оскільки метою є формування вільних та інформованих громадян. Важливість захисту права людей на те, щоб жити у правді та зробити свій вибір, є беззаперечною. Якщо я не помиляюся, це також суголосно цінностям “Революції Гідності” 2014 року в Україні», – повідомила Ерна Солберг.

У короткій розмові між Лілією Гриневич та Прем’єр-міністром Норвегії український Міністр освіти і науки подякувала норвежцям за послідовну підтримку української демократії та сильну позицію щодо нелегального анексії Криму та війни на Донбасі.

Перейти до вмісту