Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Наш курс на ЄС і НАТО – це меседж Москві про остаточне і безповоротне розставання, – Порошенко

Президент Петро Порошенко переконаний, що зміни до Конституції щодо закріплення прагнення України до членства в ЄС і НАТО стане впевненим меседжем для Москви про те, що Україна розстається з нею остаточно і безповоротно. Про це Глава держави заявив з трибуни Верховної Ради.

«Фіксуючи в Конституції обов’язковість курсу на вступ до НАТО, на вступ до Євросоюзу, ми посилаємо меседж і до Москви: ми розстаємося, остаточно і безповоротно. Росія як країна-агресор не має і не матиме вето на наш вступ ані до НАТО, ані до Європейського Союзу. І ні в кого не буде (такого права – ред), бо це суверенне право України як країни, яка впевнено йде своїм шляхом», – заявив Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що ухвалення цих змін до Основного закону – це додаткова гарантія від реваншу проросійських, антинатовських, антиєвропейських сил. «Загрозу такого реваншу я точно не хочу перебільшувати, але так само закликаю його не ігнорувати і не недооцінювати. Ми маємо гарантувати всі разом невідворотність європейського та євроатлантичного курсу. Це – наша з вами відповідальність перед теперішнім і майбутніми поколіннями», – сказав він.

Глава держави нагадав, що ще в 2014 році до закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики було повернуто норму про євроатлантичну інтеграцію. «Цю гойдалку, коли фундаментальний закон правиться сюди-туди простою більшістю голосів, нам з вами, дорогі друзі, слід зламати. І ми з вами це зробимо поправками до Конституції – нашим сьогоднішнім голосуванням, яке, я тішу себе надією і впевнений, що має об’єднати цей зал, які б політичні протистояння на сьогоднішній день не лунали в Україні», – сказав він, висловивши сподівання, що на наступній сесії у лютому 2019 року ці зміни до Конституції будуть ухвалені остаточно.

Петро Порошенко також підкреслив, що фіксуючи в Конституції обов’язковість курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, ми посилаємо дуже потужний меседж про серйозність і незворотність своїх намірів нашим партнерам по обидва боки Атлантики.

«Минулого тижня, до речі, у Вашингтоні, на підставі моєї домовленості з Президентом Трампом, пройшло засідання Комісії стратегічного партнерства Україна – США. І хочу наголосити, що в підсумковій заяві Сполучені Штати ще раз наголосили: Україна буде в НАТО. Крапка!», – сказав Президент.

Нагдаємо, Верховна Рада проголосувала в першому читанні за Закон про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в НАТО).

Перейти до вмісту