Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Мовчазні герої: як у Полтавській ОДА реалізовують проект про рятівників області

Заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий ініціював інформаційний проект про пожежників Полтавщини. На своїй сторінці у Facebook він розповідає життєві історії рятувальників: чому вони обрали саме цю професію та з чим стикаються щодня.

Що робити, коли у квартирі пожежа чи на дачі зайнялася суха трава? Відповідь одна — одразу телефонувати 101. Найчастіше рятувальники малослівні. Вони просто звикли робити свою роботу. Пожежники не сидять годинами у Facebook чи Instagram, щоб писати пости про те, чим займаються. Вони постійно на виїздах або готуються до них. Тому розповідати про своє геройство ніколи. Та і не стали б вони цього робити через скромність. У ЗМІ вони теж з’являються рідко, бо це не зірки естради та кіно.

За словами Романа Товстого, більшість населення не знає з якими труднощами зіштовхуються пожежники. Тому кожна розповідь особлива по-своєму.

— Пожежники — люди не надто медійні. Але в той самий час, вони виконують дуже важливу та небезпечну роботу. Уявіть, що б ми робили, якби не було такої професії? Ми повинні знати про своїх рятівників більше і цінувати те, чим вони займаються, — говорить заступник очільника ПОДА Роман Товстий.

На свої сторінці Роман Товстий публікує історії пожежників з хештегом #МовчазніГерої. Протягом кількох тижнів на сторінці заступника з’являється одна публікація у рамках цього проекту.

Кожна історія дуже проста, але цікава. Про деякі пожежі не часто можна почути на телебаченні. Та і не кожен готовий кинутись у вогонь, щоб допомогти іншому. Інколи пожежникам страшно від деяких аварій, але з часом до них звикають. Бо ставлять собі питання: «Хто якщо не ми?».

Наприклад, Максим Воробйов стверджує: Пожежник — це не герой нашого часу, головне, щоб усі були живі та здорові. Він працює пожежником з 1998-го. За 20 років бачив багато різних ситуацій. Був виклик, коли доводилося залазити у вікно та рятувати дідуся з обмеженими здібностями. А були й такі, коли горів смітник біля будинку. Максим жодного разу не пошкодував, що обрав професію рятувальника.

Ще один із пожежників Вадим Кислий розповідає: Пожежник — це звичайна допомога людям. До того як обрати цю професію, Вадим мріяв стати професійним кухарем. Кілька років працював за цією спеціальністю. Але потім зрозумів, що хоче рятувати людей. Пройшов навчання на курсах та одразу ж пішов працювати пожежником. Він постійно підвищує кваліфікацію та навчається у різних областях країни.

— Ця робота «втягує». Бо коли надходить виклик, ми не знаємо, що нас там чекає. Можливо там пожежа в житловому будинку. І є люди, яких потрібно рятувати. А можливо потрібно кота з дерева знімати, — говорить Вадим Кислий.

На Полтавщині головне управління ДСНС має два міськрайонних управління та два відділи. А також 22 районних сектори. На Полтавщині більше, ніж 30 держаних пожежно-рятувальних частин та загонів. Часто у головному управлінні пожежної частини влаштовують екскурсії для дітей. Там же працює і музей.

Перейти до вмісту