Ви тут:
Суспільство Україна 

Маємо забезпечити 30-хвилинну доступність українців до адміністративних послуг, — Зубко

Адміністративна послуга — це в першу чергу обличчя влади. Децентралізацію сфери адмінпослуг ми почали проводити від самого початку реформи, з 2014 року.  Це одне з перших повноважень переданих органам місцевого самоврядування. Зараз по всій Україні створено 775 ЦНАПів різного формату, з яких 123 – в ОТГ. Про це на спільній презентації з представниками ЄС посібника зі створення ЦНАПів в ОТГ наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Наша мета зробити адміністративну послугу сучасним сервісом, зручним, швидким, прозорим, з 30-хвилинною доступністю абсолютно для всіх. Ми ставимо амбітне завдання – до кінця 2020 року створити ще 190 ЦНАП по всій країні. І в цій роботі нам дуже допомагають наші європейські партнери з програми «U-LEAD з Європою», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр розповів, що сьогоднішня презентація посібника – це професійна допомога регіонам у тому, як потрібно створювати і розвивати сучасні ЦНАПи в ОТГ.

«Це маршрутна карта для керівників ОТГ. Тут є все – від вибору місця розташування до алгоритму налаштування роботи, переліку послуг та підбору персоналу. Головні цілі – доступність, швидкість обслуговування, висока якість сервісу. Тут використали європейські стандарти, сучасні ДБН та кращий досвід. Центри матимуть сучасний вигляд, комфортні умови для персоналу, безбар’єрний простір, багатофункціональне середовище і, звичайно, будуть енергоефективними», — підкреслив Зубко.

Окремо урядовець подякував європейським партнерам – Sida, програмі «U-LEAD з Європою», які долучилися до розробки стратегії розвитку мережі ЦНАПів.

«Це стосується усіх трьох напрямків роботи: створення малого, середнього та великого Центрів надання адміністративних послуг. Максимально наближеною адмінпослугу зробив мобільний ЦНАП, який вже запрацював в регіонах України. Наразі ми працюємо з естонськими колегами з розробки ІТ-системи «Трембіта», яка дозволить обмінюватись даними між ЦОВВ, органами місцевого самоврядування і ЦНАПами. Алгоритм її роботи наступний – людина дає запит до системи і вже сам ЦНАП повинен надати всю необхідну інформацію з реєстрів. Це наша ціль до 2020 року. Дякую за співпрацю, і сподіваюся на її успішне продовження», — повідомив Зубко.

Нагадаємо, «Як створити ЦНАП з нуля в ОТГ – досвід інституційного створення ЦНАП Програми «U-LEAD з Європою» є першим в Україні комплексним та практично-орієнтованим посібником, створеним провідними вітчизняними експертами на основі дворічного досвіду роботи Програми. У посібнику надаються вичерпні рекомендації щодо кожного кроку створення ЦНАП.

В презентації посібника взяли участь — Фредерік Коен, координатор сектору з децентралізації Представництва Європейського Союзу в Україні та Камеран Худур, перший секретар Посольства Швеції, Програмний директор «U-LEAD з Європою» від Sida.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту