Ви тут:
PROвсе здоров’я Медицина Суспільство 

Лікуванні застуди не є ефективними антибіотики, інтерферони, імуномодулятори, рослинні препарати та поїдання вітамінів, – Уляна Супрун

Якщо у лікуванні застуди не є ефективними антибіотики, інтерферони, імуномодулятори, рослинні препарати та поїдання вітамінів, то у багатьох виникає логічне запитання — а чим тоді лікуватися?

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун відповідає на це питання.

Річ у тім, що у лікуванні будь-якої хвороби більше не означає краще. Головне — щоби ліки містили діючу речовину, яка долає збудники хвороби. У випадку з грипом чи застудою їх небагато, – зазначає Супрун.

Лікар може виписати противірусні препарати (озельтамівір або занамівір). Вони виписуються лише за певними симптомами і призначати їх самим собі в жодному разі не варто. Важливо розуміти, що навіть ці препарати не дадуть блискавичного ефекту одужання.

Коли застуда чи грип викликані або ускладнені бактеріальною інфекцією, лікар може
призначити антибіотики. Проте такі випадки трапляються рідше. І мають бути встановлені шляхом забору аналізів.

Зазвичай, хворіючи на сезонну застуду чи грип, найкращий спосіб допомогти організму — полегшити симптоми. Для цього ефективним засобом є не “комбіновані ліки від застуди” або ж різні препарати “для підтримки імунітету”, а досить прості способи, більшість з яких не потребує додаткових витрат в аптеках, -говорить Супрун та дає кілька порад, які допоможуть впоратися з хворобою та запобігти ускладненням:

Залишайтеся вдома
Вам потрібен спокійний режим, коли можна полежати, поспати та набратися сил для боротьби з хворобою. І зовсім не потрібні ускладнення, які можуть виникнути, якщо ви під час хвороби продовжите активно працювати, багато рухатися та пересуватися містом. До того ж, великий ризик, що ви передасте вірус іншим. Лікуйтеся вдома і нехай весь світ зачекає. Тільки не забудьте сконтактуватися з вашим лікарем на початку проявів загрозливих симптомів та тримайте його в курсі, в разі погіршення самопочуття.

При температурі 38,5 та вище — прийміть жарознижувальні препарати
Діюча речовина — парацетамол або ібупрофен. Проте, якщо температура нижча, то приймати їх не варто. Вона свідчить, що організм почав боротися з інфекцією та збивання температури йому заважатиме.

Пийте достатньо рідини
Коли ми хворіємо, то втрачаємо багато рідини разом з потом при гарячці та під час інтенсивного кашлю. Підтримувати водний баланс в цьому випадку надзвичайно важливо. Воду та чай можна урізноманітнити малиною. Вона містить флавоноїди та вітамін С, які допомагають боротися з хворобою. Підійде сира, заморожена чи перетерта з цукром малина (але якщо його не забагато).

Харчуйтеся корисно
Овочі та фрукти як ніколи потрібні вашому організму під час хвороби. Якщо ж немає апетиту, рекомендую звернути увагу на курячий бульйон. Він не лише добре підійде всім, кому дискомфортно їсти або перетравлювати тверду їжу під час хвороби. А також містить велику кількість поживних речовин. Крім того, гарячі рідини допомагають зігріти нижню частину носоглотки та сприяють очищенню слизової оболонки. Це дозволяє організму позбутися патогенних частинок та інфекції швидше.

Провітрюйте приміщення
Без кисню вам навряд буде легше одужати, а от протягів боятися не варто.
Не перетворюйте дім на бункер з наглухо зачиненими вікнами. Регулярне провітрювання + вологе прибирання допоможуть легше переносити грип та застуду.

Перейти до вмісту