Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

“Коли з 2020 року на всіх рівнях запрацює принцип «гроші йдуть за пацієнтом» заборгованості по зарплатам медикам не буде”, – Уляна Супрун

Сьогодні Уряд розгляне перерозподіл коштів в рамках бюджету Міністерства охорони здоров’я України та забезпечить фінансуванням кілька важливих напрямків, зокрема виплат заробітних плат медичним працівникам.

З щорічними заборгованостями заробітних плат стикаємося з року в рік, через недосконалу систему. Коли з 2020 року на всіх рівнях запрацює принцип «гроші йдуть за пацієнтом» – ці проблеми відійдуть в минуле., – стверджує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

528 комунальних закладів уже працюють з Національною службою здоров’я. Оплати за послуги первинної медичної допомоги вони отримують від НСЗУ щомісяця за кожного пацієнта за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Це половина всіх комунальних закладів, що надають первинну медичну допомогу в Україні. У всіх них медичний персонал вчасно отримує свої зарплати, у багатьох лікарів і медсестер вони зросли у рази, – розповідає Супрун.

Решта медзакладів первинної допомоги мають укласти договори з Нацслужбою здоров’я до кінця 2018 року і також перейдуть на нову модель фінансування.

До цього часу вони фінансуватимуться лише з медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Так само, як спеціалізовані та високоспеціалізовані заклади. Перерозподіл коштів допоможе їм закрити заборгованість.

Попри те, що медична субвенція на кожну область розраховується однаково, з року в рік ті й самі регіони стикаються з такою проблемою, а інші – знаходять способи підтримати своїх медиків.

Перейти до вмісту