Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Клінічні дослідження допомагають пацієнтам зі складними захворюваннями безоплатно отримати доступ до інноваційних ліків, – Уляна Супрун

Клінічні дослідження допомагають пацієнтам зі складними захворюваннями безоплатно отримати доступ до інноваційних ліків і повний медичний супровід за кошти спонсора дослідження.

Українським лікарям — отримати досвід роботи з найбільш сучасними світовими методами лікування. Про це розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

На сайті Державного експертного центру МОЗ України працює Реєстр клінічних випробувань лікарських засобів. Кожен може скористатися ним. Тут можна подивитися, які клінічні дослідження зараз проводяться в Україні та зокрема у вашій області, – розповідає Супрун.

Пошук клінічних досліджень у реєстрі можливий за декількома категоріями:

патологічний стан – конкретне захворювання пацієнта;
місця проведення дослідження – регіони України, де є лікарні, на базі яких проводиться випробування;
препарати – якщо вас цікавить дослідження конкретних ліків;
профіль випробування – тобто галузь медицини

Найбільше досліджень проводяться щодо тяжких хвороб, які складно піддаються лікуванню. Наприклад, в області онкології, неврології, ендокринології та ревматології.

Якщо ви пацієнт, то ви можете скористатися цим реєстром і знайти дослідження препарату, який допоможе вилікувати вашу хворобу. Порадьтеся зі своїм лікарем. Якщо ви знайдете відповідне дослідження — це допоможе отримати безоплатне лікування якісним препаратом. Якщо ви лікар — дізнайтеся про нові дослідження для ваших пацієнтів. Ви також можете дізнатися про нові ліки, які скоро можуть зареєструвати в Україні, – розповіла Уляна Супрун.

До кожного дослідження є детальний опис. Там ви можете дізнатися про компанію, яка проводить дослідження, навіщо триває дослідження (наприклад, уточнити дозування, порівняти ефективність з іншими препаратами, або визначити побічні ефекти). Також ви можете дізнатися конкретні критерії, за якими підбирають учасників.

У вересні були внесені зміни до закону «Про лікарські засоби», що робить результати клінічних досліджень в Україні відкритими.

Протягом 6 місяців МОЗ України розробить та затвердить Порядок, за яким результати випробувань ліків будуть доступними для українців. Після цього з’являтиметься інформація про результати клінічних досліджень конкретних препаратів, які присутні на українському ринку.

Доступною стане інформація про лікувальний ефект та побічні реакції, які виникали під час застосування препарату. Водночас, МОЗ України гарантуватиме захист персональних даних пацієнтів, які брали участь у клінічних випробуваннях. Так само не розголошуватиметься інформація, що є комерційною таємницею, -додає в. о. міністра.

Перейти до вмісту