Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Інсульт: ознаки та фактори ризику виникнення

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. Інсульт — друга за частотою причина смерті людей в усьому світі та основна причина довготривалої непрацездатності.

Полтавська область входить в першу п’ятірку із захворюваності на інсульт серед областей України. Середній показник захворюваності в області складає від 35-37 випадків на 10 тисяч населення, – зазначає директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

ОЗНАКИ ІНСУЛЬТУ

Ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

“Ознаки інсульту повинен знати кожен”, – говорить завідувач Нейрохірургічним відділенням Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфасовського Михайло Тончев.

ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ ІНСУЛЬТУ

  • гіпертонія, атеросклероз
  • високий рівень холестерину в крові (жирна їжа в раціоні)
  • цукровий діабет
  • малорухливий спосіб життя
  • шкідливі звички (куріння і надмірне вживання алкоголю)
  • надмірна вага
  • тривалі та часті стреси
  • спадковість

Види інсульту:

  • інфаркт мозку (ішемічний інсульт)
  • крововилив у мозок (геморагічний інсульт)

ІШЕМІЧНИЙ ІНСУЛЬТ

Ішемічний інсульт – закупорення кровоносної судини головного мозку кров’яним згустком (тромбом), що утворюється в судинах мозку або інших частинах тіла, що рухається кровотоком до головного мозку. Фактором ризику в даному випадку виступають жирові атеросклеротичні бляшки.

Ішемічний інсульт найчастіше виникає у хворих старше 60 років, що мають в анамнезі інфаркт міокарда, ревматичні набуті вади серця, порушення серцевого ритму і провідності, цукровий діабет. Але за останні роки вік пацієнтів у яких трапляється ішемічний інсульт зменшився і складає 45 – 50 років. У людини з ішемічним інсультом характерні порушення рухів (у тому числі частковий параліч однієї частини тіла), мовлення, чутливості на фоні не втраченої свідомості.

ГЕМОРАГІЧНИЙ ІНСУЛЬТ

Геморагічний інсульт – це крововилив в мозок, що виникає через слабкість стінок кровоносних судин або вроджених вад ( патологій ) судин головного мозку. Вони розриваються та спричинюють крововилив, що викликає пошкодження тканин мозку. 

Для людини з геморагічним інсультом характерна  втрата свідомості, раптова м’язова слабкість, оніміння чи поколювання в деяких частинах тіла (обличчя, верхні чи нижні кінцівки, однієї половини тулуба); раптове ускладнення при розмові або розумінні мови; раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока; надзвичайно сильний головний біль; втрата рівноваги; запаморочення.

За даними міжнародних досліджень, співвідношення ішемічного до геморагічного інсультів складає в середньому 4:1(80-85 % і 15-20 % відповідно)

Перейти до вмісту