Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Чи має право оператор копіювальних та розмножувальних машин на додаткову відпустку за особливий характер праці, – роз’яснення Держпраці Полтавщини

Згідно з п.1 статті 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Оператор копіювальних та розмножувальних машин, електрофотограф, безпосередньо зайняті на електрографічних репродукційних апаратах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства», позиція 42 Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р.№1290 (у редакції постанови від 13.05.2003 р. №679, із змінами , внесеними постановою від 16.12.2004 р.№1674,) .

Відповідно до статті 8 Закону України «Про відпустки», конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до пункту 6 і 7 Порядку застосування названого Списку, затвердженого наказом Мінпраці України від30.01.98р. №16, зареєстрованим у Мін’юсті України 30.01.98 р. за №57/2497 (із змінами), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються лише ті дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в таких умовах провадиться власником або уповноваженим ним органом.

Згідно статті 11 Закону України «Про відпустки» забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості впродовж робочого року працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці чи з особливим характером праці.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Гаркава Н.В.

Перейти до вмісту