Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Боятися треба грипу, а не вакцини від нього, – Уляна Супрун

Вакцина від грипу абсолютно безпечна. У неї поміщений інактивований (неживий) вірус. Він не може заразити організм людини. Він лише вчить імунну систему захищати наш організм.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розвіює міф про вакцинацію проти грипу — що через неї можна захворіти.

Знаю, що багато людей можуть заперечити — Аякже, я знаю тих, хто вакцинувався проти грипу і все одно хворів. Проте, це твердження пояснюється НЕ зловісною дією вакцини, – говорить Супрун.

По-перше, вакцина проти грипу починає діяти не одразу. Зазвичай імунітет формується протягом двох-трьох тижнів після вакцинації і якщо в цей період людина заразиться вірусом грипу, то захворіти можна. Тому так важливо не затягувати з вакцинацією та дотримуватися простих правил гігієни в публічних місцях, головне з яких — часте миття рук.

По-друге, з різних причин організм може виробити недостатньо антитіл після вакцинації. Або ж, у випадках, коли концентрація вірусу в крові надто висока. Тоді вірус грипу навіть попри вакцинацію може вразити організм. Але є дуже суттєве але. У вакцинованої людини такий грип мине як звичайна застуда та, щонайважливіше, без ускладнень. Саме ускладнення є найбільш небезпечним наслідком грипу та у деяких випадках призводять до смерті людини.

Вакцинація від грипу не проводиться у випадках, коли є ризик ускладнень або, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

Існує лише кілька протипоказань до вакцинації, в тому числі й проти грипу:

1. За віком – за звичай вакцини проти грипу протипоказані для дітей молодше 6 місяців

2. Застуда, що супроводжується температурою вище 38- 38,5°С

3. Тяжка алергічна реакція (анафілактична) на попередню дозу вакцини чи відома тяжка алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, курячий білок).

4. Захворювання і стани організму, при яких імунітет після введення вакцини може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при окремих вроджених імунодефіцитах). Інактивовані вакцини проти грипу безпечні для таких людей, адже не містять живого вірусу чи бактерії, однак успішне вироблення імунітету після введення вакцини не гарантується.

5. Якщо протягом 6 тижнів від вакцинації проти грипу розвивався синдром Гієнн-Барре (рідкісний стан, при якому імунна система людини вражає власні периферичні нерви), вакцинація проводиться з пересторогою – зваживши переваги та ризики.

Якщо у вас є будь-які запитання щодо вакцинації від грипу — поговоріть зі своїм сімейним лікарем. Він допоможе визначити, чи є у вас протипоказання до вакцинації, – радить Уляна Супрун.

Перейти до вмісту