Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Безкоштовна діагностика: у 2019 році розпочнеться реформа вторинного рівня медичної допомоги

З наступного року в Україні поступово почнуть впроваджуватись електронні інструменти роботи лікаря. Зокрема, вже з квітня лікарі виписуватимуть електронні рецепти, в тому числі на ліки за програмою «Доступні ліки».

Е-рецепт дозволить пацієнтам отримати потрібні їм ліки безкоштовно або з незначною доплатою в будь-якій аптеці, що увійшла в програму, незалежно від її місцезнаходження. Препарат, виписаний лікарем, наприклад, у Києві, можна буде без проблем отримати за е-рецептом в аптеці Одеси, повідомляють у Полтавській ОДА.

З другої половини 2019 року розпочнеться реформа вторинного рівня медичної допомоги, і запроваджується програма «Безкоштовна діагностика».

За направленням сімейного лікаря пацієнт зможе отримати безоплатно консультацію вузького спеціаліста (кардіолога, гастроентеролога, онколога та ін.) та зробити необхідні дослідження (УЗД, рентген тощо).

«Гроші підуть за пацієнтом» і на цьому рівні – лікар випише направлення, а пацієнт сам вирішить, до якого спеціаліста звертатись і в якому закладі зробити діагностику. Держава заплатить гроші тим, кого обере пацієнт. На цю програму Уряд заклав у бюджеті-2019 2 млрд грн.

Перейти до вмісту