Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Звичайну застуду чи ГРВІ із легкими симптомами лікують лише постільним режимом, – Уляна Супрун

Здавалось би застуда — звичайний стан нашого організму, який переживають тисячі людей, особливо в осінньо-зимовий період року. Натомість міфів навколо лікування застуди стільки, що можна видати мало це цілу книгу з їхнім розвінчанням, розповідає в. о. міністра Уляна Супрун.

Звичайну застуду чи ГРВІ із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам. Що стосується препаратів, які зменшують біль у горлі чи полегшують кашель — за кордоном такі ліки не застосовують, оскільки вони не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго полегшують стан хворого, – стверджує Супрун.

Симптоми ж грипу розвиваються різко, майже миттєво, з температурою до 40 градусів, болем в очах, ломотою у м’язах чи ознобом.

В такому випадку потрібно одразу звернутись до лікаря та не займатись самолікуванням та пам’ятайте, для боротьби з застудою у нашої імунної системи є достатньо ресурсів. Головне – не заважати, – наголошує вона.

Вакцинуйтеся від грипу — одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу, адже допоможе сформувати імунітет проти вірусу.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни — часто та ретельно мийте руки.

Завжди провітрюйте приміщення та за можливості проводьте більше часу на свіжому повітрі.

Збалансовано харчуйтесь, повноцінно спіть та залишайтесь фізично активні — це також ефективна профілактика хвороб.

Якщо захворіли — залишайтеся вдома. Таким чином ви захистите себе від ускладнень, які може спричинити хвороба, та не передасте інфекцію іншим.

Створіть своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом — дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте побільше рідини, знижуйте температуру тіла (якщо вона вище 38,5 градусів). У міжнародних протоколах при лікуванні ГРВІ першочергово радять приймати парацетамол (для зниження температури) у поєднанні з ібупрофеном.

Не купуйте ліки без призначення лікаря! Наприклад, антибіотики. Адже вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Вони не зменшують, а навпаки – збільшують ризик ускладнень.

Не займайтесь самолікуванням! Обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем щодо лікування.

Перейти до вмісту