Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Завдяки проекту «Рука допомоги» на Полтавщині 43 отримувача соцдопомоги відкрили власну справу

Проект «Рука допомоги» надав понад 17 млн гривень поворотної фінансової допомоги безробітним малозабезпеченим та внутрішньо переміщеним українцям на відкриття бізнесу, а також підприємцям на створення нових робочих місць.

Перші учасники пілотного проекту отримали обладнання та матеріали для започаткування власної справи та почали працювати у вересні 2017 року. Станом на 1 жовтня 2018 року завдяки проекту «Рука допомоги» вже 222 учасника проекту захистили бізнес-плани, а 191 з них вже отримали фінансову допомогу та розпочали підприємницьку діяльність. Загальна сума фінансової допомоги, що була надана (або надійде найближчим часом) підприємцям-початківцям, склала майже 13 мільйонів гривень. Найбільше підприємців з’явилося у Львівській області – 105 людей, в Харківській – 72, у Полтавській – 43.

Як повідомили у Полтавській облдержадміністрації, протягом 2018 року новоспечені підприємці встигли створити 36 нових робочих місць та сплатити до місцевих бюджетів і Пенсійного фонду більше мільйона гривень податків та внесків.

Найчастіше учасники обирають бізнес у сфері надання послуг населенню. Будівельники, ремонтники, ріелтори, власники салонів краси, ветеринарних кабінетів та інші представники галузі захистили 100 бізнес-планів. На другому місці традиційно залишається сільське господарство – 52 нових фермери вже отримали фіндопомогу. 38 проектів – у сфері виробництва, найчастіше – продуктів харчування, одягу, декору та меблів. 32 підприємця займаються торгівлею, в тому числі онлайн.

З травня 2018 року проект «Рука допомоги» почав надавати фінансову допомогу підприємцям на розвиток бізнесу за умови створення нових робочих місць та працевлаштування на них учасників пілотного проекту та ветеранів АТО. За чотири місяці у трьох пілотних областях (Львівській, Полтавській та Харківській) 70 діючих підприємців скористалися такою можливістю, 53 – вже отримали кошти на необхідне обладнання та матеріали і створили 88 нових робочих місць. Абсолютна більшість із них – це представники місцевого малого бізнесу. Сума фінансової допомоги, наданої на розширення бізнесу в рамках проекту склала близько 4 мільйонів гривень.

З лютого 2018 року до проекту «Рука допомоги» долучилися Кіптівська об‘єднана територіальна громада Чернігівської області (3,4 тис. жителів), Миколаївска ОТГ Донецької області (17,5 тис.) та Баранівська ОТГ Житомирської області (23 тис.). Станом на 1 жовтня 60 жителів цих громад написали заяви про участь у проекті, у тому числі п’ятеро – на отримання поворотної фіндопомоги.

Загалом за період реалізації проекту у пілотних регіонах (Харківській, Львівській та Полтавській областях, а також у трьох громадах Донецької, Житомирської та Чернігівської областей безробітні малозабезпечені громадяни та внутрішньо переміщені особи подали понад 5 тисяч заяв на участь у проекті. Більшість, 3500 осіб, прагнули знайти роботу, з них понад 1750 вже працевлаштовані. Понад 850 учасників взяли участь у тимчасових оплачуваних роботах на користь своїх громад.

Довідка.

«Рука допомоги» – пілотний проект Міністерства соціальної політики України, який реалізується за підтримки Світового банку. Мета проекту – сприяння безробітним малозабезпеченим та внутрішньо переміщеним особам у працевлаштуванні, залученні до громадських робіт або започаткуванні власної справи (за рахунок надання поворотної безвідсоткової фінансової допомоги у розмірі близько 70 тисяч гривень). При цьому сплачені за три роки податки і збори враховуються як повернення допомоги.

«Рука допомоги» заохочує місцевий бізнес до створення робочих місць: в разі працевлаштування двох учасників проекту підприємства також можуть отримати поворотну фінансову допомогу на закупівлю нового обладнання.

В якості пілоту «Рука допомоги» вже діє в Харківській, Полтавській та Львівській областях, а з 2018 року – також в окремих об’єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей.

За підсумками реалізації пілотного проекту буде розроблено  законопроект щодо розповсюдження успішного досвіду на всю територію України. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить суттєво знизити рівень безробіття в країні, зменшити соціальну напругу та створити нові робочі місця.

Перейти до вмісту