Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З полтавців стягнули понад 207 млн грн аліментів на користь 22 225 дітей

Сьогодні, під головуванням начальника юстиції Полтавщини Олега Тимченка, відбулося розширене засідання регіональних штабів з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення аліментів та заборгованості по заробітній платі.

З початку року Міністерством юстиції України ініційовано законодавчі зміни щодо посилення відповідальності батьків за ухилення від сплати аліментів. З прийняттям так званих законів #ЧужихДітейНеБуває державні виконавці отримали нові заходи впливу на боржників.

«На сьогоднішній день з мешканців Полтавської області на користь дітей вже стягнуто понад 207 млн грн аліментів, з них 98 млн грн завдяки запровадженим новаціям», – зауважив Олег Тимченко.

Серед основних інновацій – це запровадження тимчасових обмежень до боржників. Державними виконавцями області винесено 22 594 постанови про обмеження боржника у праві виїзду за кордон, у праві керувати транспортним засобом, користуватися зброєю та полювати.

Також суд задовольнив 84 протоколи про притягнення боржників до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт, з яких 41 постанова виконана у повному обсязі та стягнуто 85 233 грн аліментів.

Ще однією невтішною тенденцією серед неплатників аліментів є порушення строків сплати своїх зобов’язань. 1 174 особи ухиляються від сплати понад рік, 592 – понад два роки, 766 – понад три. Для них запроваджено систему накладення штрафів від загальної суми боргу у розмірі 20%, 30% і 50 % залежно від терміну несплати. Загалом державні виконавці винесли 1 499 постанов про накладення штрафу та стягнули 304 241 грн, які перераховано на користь дітей.

Іншим важливим напрямом роботи регіонального штабу є стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами: за 2018 рік стягнуто понад 5 млн грн заборгованості.

Перейти до вмісту