Ви тут:
здоров’я Суспільство Україна 

Як боротися з осінньою депресією, – розповіла Уляна Супрун

Якщо вечори з какао і під ковдрою стають омріяним завершенням дня – зверніть увагу. По-перше, це може означати, що вас атакує осіння хандра. По-друге, такий відпочинок може зробити вас ще кволішими! В. о. міністр охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, як можна побороти осінню депресію.

“В час, коли дні стають все коротші та холодніші, у нас стає менше енергії та сил на щоденні справи. В цьому ми можемо звинувачувати світло, а точніше його брак в холодні пори року. Адже коли нашому мозку бракує світла, він утворює менше серотоніну – речовини, що тримає нас у тонусі і дарує відчуття радості та щастя. Натомість мелатонін, гормон, що має виділятися уночі та допомагає нам засинати – утворюється набагато довше. В нас зсуваються біоритми”, – написала Супрун.

Вона також радить прокидатися вранці лише тоді, коли вже зійде сонце. Інакше на тлі цього може навіть розвинутися сезонне афективне порушення – це не просто реакція на холод чи лінь.

Існує кілька способів, які допоможуть легше пережити холод і нестачу світла:

  1. Якомога більше перебувайте на світлі. Яскраве світло і часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок і змусять його утворювати серотонін. А в деяких дослідженнях навіть вказують, що як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію та настрій. До прикладу, у Скандинавських країнах, де світловий день взимку надзвичайно короткий, навіть стали відкривати світлові кафе, де люди мають змогу сидіти в яскраво освітлених приміщеннях.
  2. Будьте фізично активні. Активний рух в холодну погоду допоможе нам не змерзнути, не набрати вагу і утворити ще більше серотоніну, а також вітаміну D. Тому одягайтесь тепліше та сміливо виходьте на прогулянки. До того ж, зимові види спорту – хороші ліки проти сезонного смутку.
  3. Соціалізуйтесь та намагайтесь більше спілкуватися. Адже це потужний стимулятор мозку. Читання книжок у затишному теплому кріслі – це прекрасно, але не варто себе повністю ізолювати. Спілкування і підтримка істотно зменшують ризик депресивних станів, синдрому вигорання та серцево-судинних хвороб.
  4. Слідкуйте за своїм раціоном. Виявляється, молочна продукція, хумус і фалафель багаті триптофаном – амінокислотою, з якої утворюється той самий серотонін. Додайте до цього фізичну активність, адже вона сприяє поглинанню триптофану мозком.

“А ось популярні ліки проти хандри – шоколад та м’яке світло свічок нам не допоможуть збадьоритися. Брак світла і солодощі здатні скоріш посилювати млявість нашого мозку”, – додала Супрун.

Перейти до вмісту