Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Успіх багатьох існуючих ОТГ Полтавщини демонструє беззаперечний успіх реформи, – Андрій Пісоцький під час дебатів від DESPRO

Сьогодні у Полтаві відбулися дебати “Навіщо громадам об’єднуватись” від DESPRO. Під час дебатів перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький наголосив, що успіх багатьох існуючих ОТГ Полтавщини демонструє беззаперечний успіх реформи.

“Я – один з найбільших прихильників реформи. Бо існуючий адміністративний устрій України вже давно вичерпав себе. Разом із тим, успіх багатьох існуючих ОТГ Полтавщини демонструє беззаперечний успіх реформи. Ми робимо правильну справу, яку мають гідно оцінити наші нащадки”, – сказав Андрій Пісоцький.

Сторону «ЗА» представляли експерт, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва та Веселівської ОТГ Запорізької області Петро Кіяшко.

На стороні «ПРОТИ» виступали: голова Диканської селищної ради Валерій Товстій, голова Вишневої сільської ради Валентина Гарбуз та голова Чорнофедорівської сільської ради Олексій Чуть.

У відповідь на перше запитання, яке поставили учасникам дебатів (голови, депутати місцевих рад, представники педагогічних, медичних колективів, громадськості Диканського, Зіньківського, Котелевського, Оржицького районів та голови ОТГ та старости з інших регіонів України, експерти) «Чи підтримуєте ви процес добровільного об’єднання громад» 70% аудиторії відповіла: «так».

“У нас не закриваються ні ФАПи, ні школи. До об’єднання ми мали бюджет 4,2 млн грн, а тепер 32 млн грн. Човнофедорівка отримує ренти на 4 млн грн. Але розвитку за таких умов годі й чекати”, – сказала голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва.

Під час дебатів спікери з учасниками говорили про ресурсне забезпечення громад, перспективи економічного та соціального розвитку й проте чи здатна реформа зупинити знелюднення сільських територій.

Так, наприклад, одна з учасниць розповіла про фінансову спроможність громад.

“Коли на момент створення громади бюджет складав 20 млн грн, а наразі — 105 млн грн власних доходів — це і є спроможність. Громада спроможна надати якісну освіту, медицину, закупити нову техніку. Вони не направляють людей в район, адже в змозі створити все в громаді. А коли голови сільських рад говорять, що вони “спроможні”, в мене постає питання: спроможні що? Провести день села, виплатити зарплатню в сільраді? Але за освітою, медициною та іншими важливими питаннями для життя вони направляють людей у район”, – сказала радник з питань місцевих фінансів Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Паутова.

Наприкінці дебатів учасників знову запитали “ Чи підтримуєте ви процес добровільного об’єднання громад” – 71, 03% відповіли, що “так”.

“Ефективна влада полягає у співрозмірності коштів та повноважень. Рента є порушенням цього принципу. Її можна було дати, наприклад, на школу. Держава має давати владу і кошти тільки тому, хто цього гідний. Рано чи пізно, громадам, які відмовляються об’єднуватися зараз, все одно доведеться включатися у реформу, але вони будуть сильно відставати від тих громад, які почали розвиватися три роки тому. Останні два роки ви маєте для того, щоб «вийти заміж» за коханням”, – зазначив директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

Також під час заходу народний депутат України Андрій Река розповів про законопроект «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області» (№9204), який зареєстрований у Верховній Раді.

“За цим законопроектом у Полтавській області повинно бути лише чотири райони — райони адміністративного управління (Полтавський, Миргородський, Кременчуцький, Лубенський), приміром, як госпітальні округи. Сподіваюся, що в новий рік Полтавщина ввійде з чотирма районами. Чому саме Полтавська область? Тому, що це найпрогресивніша область в Україні майже в усіх галузях”, – зазначив Андрій Река.

Перейти до вмісту