Ви тут:
Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Унікальна котельня, енергетичний розвиток та залучення інвестицій: полтавці переймали досвід енергозбереження у вінничан (ФОТО)

Учора журналісти з Полтавської області та міський голова Хорола Сергій Волошин відвідали місто Вінницю.

У рамках прес-туру, організованого Українським освітнім центром реформ та Полтавським прес-клубом, представники делегації відвідали Вінницьку міську раду, твердопаливну та газову котельні, аналогів яким немає в Україні.

Будівництво твердопаливної котельні та реконструкція газової котельні завершилася влітку 2016 року як частина проекту “Реконструкція системи теплозабезпечення мікрорайону Баженова”, що реалізовувався у рамках “Проекту з енергоефективності міста Вінниця”.

Як розповів заступник головного інженера з технічних питань КП ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” Ігор Пидорченко, заходи проекту передбачали заміну теплових мереж загальною протяжність 4,1 км у двотрубному прокладанні з використанням попередньо ізольованих трубопроводів; облаштування 49 індивідуальних теплових пунктів; будівництво твердопаливної котельні та реконструкцію газової котельні з установкою сучасних котлів.

– Реалізація даного Проекту дала можливість нам знизити втрати теплової енергії з 23% до нормативних 12%. А застосування трубопроводів з попередньо ізольованою оболонкою – зменшило втрати до 7%, це дуже високий показник. Зменшили і споживання природного газу в рік на 5,2 млн м куб.,і споживання електричної енергії на 943 МВт в рік, і викиди двоокису вуглецю на 9,9 тис.тонн в рік, – зазначив Ігор Пидорченко.

Начальник служби виробництва енергії КП ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” Андрій Ласкавчук розповів, що у рамках втілення Проекту, провели ряд енергоефективних заходів. Серед яких: встановлення ІТП з автоматичним регулюванням постачання теплової енергії відповідно до температури зовнішнього повітря; реконструкція магістральних та розподільчих трубопроводів з використанням попередньо ізольованих трубопроводів та системою аварійної сигналізації.

– Ми перейшли з чотирьохтрубної системи теплопостачання на двотрубну, що надало змогу значно зменшити втрати теплової енергії та витоки теплоносія. Також вивели з експлуатації більше 10 штук ЦТП з енергозатратним обладнанням та малоефективні котельні з застарілими обладнанням. Обладнання котелень та ІТП підключили до системи SCADA з виведенням її на диспетчерський пульт підприємства.

Впровадили і роботу енергоефективної котельні на трісці, аналогів якій в Україні немає. Її робота дає змогу економити природний газ.

Також під час прес-конференції у Вінницькій міській раді, спікери розповіли про впровадження заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста. Поділилися досягненнями та досвідом роботи у підвищенні енергоефективності, використання альтернативних джерел енергії та реформуванні муніципального енергетичного сектору заради комфорту містян, економії бюджетних коштів та поліпшення кліматичної ситуації. Розповіли і про залучення інвестицій для реалізації енергоефективних проектів у місті, і про те, як працюють зелені тарифи.

Перейти до вмісту