Ви тут:
Суспільство Україна 

Українці вважають основною загрозою незалежності – корупцію, а не Росію (ІНФОГРАФІКА)

За даними репрезентативного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, майже удвічі більше респондентів основною загрозою незалежності вважають корупцію, ніж гібридну війну з боку Росії:

Якщо говорити окремо про війну на Донбасі, то найбільше українців (майже половина, 46 %) вважають, що встановлення миру залежить від особисто Петра Порошенка. Трохи менше (43 %) говорять про Володимира Путіна. Ще 30 % говорять про в цілому українську владу, а 16,5 % — про в цілому російську владу. Загалом, 74 % українців принаймні почасти вважають, що встановлення миру залежить від України, 59 % — від Росії, 8 % — від Заходу. Навіть на Заході і в Центрі приблизно однакова кількість людей покладають відповідальність на Петра Порошенка і Володимира Путіна, водночас більше на українську владу в цілому, ніж на російську владу.

Загалом, у питаннях інформації щодо ситуації на Донбасі відносно найбільше українців довіряють у першу чергу волонтерам (27 %), речникам ЗСУ (23 %) і мешканцям прифронтових територій (19 %). Далі йдуть українські державні ЗМІ (13,7 %) українські блогери (11,4 %), українські приватні ЗМІ (10,4 %).

Регіони об’єднує занепоєння щодо економіки й корупції, а також неприязнь до МВФ.

Роз’єднують питання, які по-різному трактуються в Україні та в Росії – як не дивно, зокрема й Олег Сенцов:

Політично найпопулярніші канали 1+1, Інтер та 112, що, на думку ТЕКСТів, доволі печально:

Існує досить виразна тенденція зростання проопозиційності та/або проросійськості настроїв із Заходу на Схід. Загалом індекс зростає із 44,7 до 56,1, у випадку конфлікту з Росією — із 34 до 48,1, у випадку інших питань — з 60,5 до 67,7.

Перейти до вмісту