Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді лісівники заготовляють жолуді

Нині у лісівників активна пора заготівлі лісового насіння. Миргородські лісівники збирають жолудь.

Про це інформує Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства.

«Прийшла пора заготівлі жолудя дуба звичайного, — каже лісівник Сергій Заєць. – Після збору жолуді відсортувують, хворі вибраковують. Сушать  насіння на горищах під залізним дахом та під наметами з гарною вентиляцією, розстилаючи в один шар на папері або тканині і систематично перемішуючи. Жолуді очищаємо від шкірястого опліддя і насіневої шкірки”. 

Частину насіння будуть сіяти восени. Решту після «зимового спання» буде висіяно навесні у лісорозсаднику Гоголівського лісництва. Уже через рік молоді деревця потраплять у ліси. Цьогорічний жолудь стане дорослим дубом тільки через сто років.

«Основним завданням лісового насінництва є одержання насіння лісових порід з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю для створення високопродуктивних і високоякісних лісових насаджень», – зазначив начальник лісового розсадника Ігорь Куленко.

Щорічна заготівля лісового насіння залежить від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння. Враховуючи періодичність плодоношення порід, а особливо – основних лісоутворюючих порід, в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову, що необхідно для створення запасів лісонасінної сировини на наступні роки.

Перейти до вмісту