Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

ЦВК приступає до розгляду питання виборів в об’єднаних громадах

Вчора увечері Центральна виборча комісія вже у новому складі зібралася на своє друге засідання. У порядку денному було тільки шість пунктів, чотири з яких стосувалися ротацій у депутатському корпусі парламенту, а два – спостерігачів на місцевих виборах. Про призначення виборів у громадах, що чекають на об’єднання, – жодного слова.

Однак вже по закритті засідання новий голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук зазначила: «Хочу проінформувати представників засобів масової інформації щодо питання призначення перших та додаткових місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах. Воно набуло широкого суспільного резонансу після непризначення цих виборів попереднім складом комісії… Інформую присутніх, що Центральна виборча комісія вже приступила до розгляду цього питання для прийняття рішення щодо його вирішення…»

Іншими словами, голова ЦВК заявила, що комісія почала працювати над проблемою призначення виборів в ОТГ. При цьому залишилося незрозумілим, як довго фахівці ЦВК розглядатимуть документи. А, відповідно до законодавства, вибори мають бути оголошені за 70 діб до дня голосування. Відтак, для того, аби вибори відбулися у передостанню неділю року, 23 грудня, їх треба оголосити максимум цієї п’ятниці – 12 жовтня.

За словами Тетяни Сліпачук, на розгляд ЦВК вже надійшло 132 звернення обласних державних адміністрацій про призначення перших виборів в об’єднаних громадах у 22 областях, крім Закарпатської та Харківської, та 46 звернень ОДА про призначення додаткових виборів в приєднаних громадах.

На запитання порталу «Децентралізація», яке стосувалося цієї «проблеми часу», Тетяна Сліпачук не дала прямої відповіді.

– Будемо сподіватися, що ми вкладемося у ці чотири дні, – лише сказала вона. – Я розумію, що у нас немає часового люфту.

Нагадаємо, за даними Мінрегіону, станом на 5 жовтня, до перших виборів місцевих голів та депутатів готові 133 об’єднані територіальні громади. До складу цих ОТГ увійшли 569 громад – сільських, селищних, міських рад. На вибори чекають також 60 громад, що приєдналися до 41 вже створеної ОТГ. У цих громадах мешкає загалом 1 млн 519 тисяч людей.

Перейти до вмісту