Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Що робити коли болить зуб мудрості – поради лікаря

Велика частота ускладнень від зубів мудрості постійно приводить пацієнтів до хірургів-стоматологів та щелепно-лицевих хірургів. Проте ускладненням завжди краще (простіше та дешевше) запобігти, ніж лікувати. Стверджує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Зуби мудрості (восьмі зуби, треті моляри) найчастіше прорізаються у віці від 16 до 26 років. Вони відносяться до рудиментарних зубів, тобто зубів, які еволюційно втратили своє значення оскільки відбулося зменшення розмірів щелепи, пов’язане з переходом на більш м’яку їжу, і місця для зубів мудрості практично не залишилося.

“Ось чому зуби мудрості часто ростуть криво і навскіс, або можуть все життя залишатися в щелепі. Деякі вчені вважають, що понад 10 тисяч років тому зуби мудрості були у кожної людини. Проте наразі їх мають навіть не всі люди”, – пише Супрун.

Для того, щоб запобігти ускладненням пов’язані з зубами мудрості рекомендується 2 речі:

➡️ Періодично проходити огляди в стоматолога
➡️ За призначенням лікаря робити рентгенографію для оцінки стану зубів мудрості і прилеглих тканин

Лікар може запропонувати видалити зуб мудрості, якщо:

🔹 в прилеглих м’яких тканинах розвиваються гнійно-запальні процеси
🔹 при розвитку кіст щелепи чи пухлин від зуба мудрості
🔹 в разі постійного травмування (накушування) зубом мудрості слизової оболонки порожнини рота
🔹 за 6 місяців до операції по корекції форми нижньої щелепи (ортогнатичної операції)
🔹 треба запобігти перелому нижньої щелепи у людей, що займаються контактними видами спорту оскільки розташування нижніх зубів мудрості є передумовою для перелому щелепи в цій ділянці при отриманні травми.

“Також є ортодонтичні показання для видалення зубів мудрості, наприклад, при скупченості зубів або зміщенні зубів верхньої та нижньої щелепи”, – додає Супрун.

Якщо зуб мудрості “захворів” – є карієс, пульпіт чи періодонтит, то в такому випадку лікування не призначається, як для інших зубів. Зуби мудрості мають незначну жувальну ефективність, часто зуб мудрості не має протилежного зуба (зуба-антагоніста) і взагалі не бере участь в акті жування, кореневі канали по статистиці тяжко прохідні для лікування, вони не відіграють естетичну роль при усмішці.

Найчастіше хірургічне ускладнення від восьмих зубів – це запалення слизової навколо зуба мудрості (перикороніт).

“Помилково цей стан пацієнти розцінюють, як «прорізання зуба мудрості». Насправді ці зуби вже є такими, що прорізалися (частково чи повністю), оскільки корені зубів вже є сформованими. А дискомфорт чи біль виникає, як результат травми слизової чи недостатнього очищення цієї ділянки та розвитку гострого чи хронічного запалення слизової навколо такого зуба мудрості”, – роз’яснює Уляна Супрун.

Найчастіші прояви перикороніту:

– неприємні відчуття в ділянці зуба мудрості;
– додається біль при ковтанні;
– ускладнення під час відкриття рота;
– підвищення температури тіла;
– неприємний присмак в порожнині рота.

Для того, щоб полегшити біль рекомендується часто полоскати порожнину рота розчинами антисептиків (наприклад, водним розчином хлоргексидину), приймати нестероїдні протизапальні препарати (але не більш як 3-5 днів). І, обов’язково, треба якнайшвидше проконсультуватися зі стоматологом щодо подальшої тактики лікування.

Найпопулярнішим міфом щодо видалення зубів мудрості є той, що начебто вони пов`язані з роботою серця і їх видалення може йому зашкодити. Насправді до порушень в серці (розвитку інфекційного міокардиту) може призвести тільки зуб мудрості із вогнищем хронічного запалення (розвиток одонтогенного хроніосепсису – стану, при якому в організм постійно потрапляє інфекція). Але видалення такого зуба навпаки покращить стан та запобігне розвитку інших тяжких ускладнень, оскільки усуне вогнище інфікування.

Перейти до вмісту