Ви тут:
Суспільство Україна 

Рахункова палата перевірить якість ремонту місцевих доріг, на які виділяється субвенція з держбюджету

Рахункова палата наступного року планує перевірити ефективність використання коштів на ремонт доріг не лише загальнодержавного, а і місцевого значення. Оскільки на це виділяється значний обсяг субвенції з держбюджету. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Як інформуютьу Рахуноквій палаті, Пацкан нагадав, що Рахункова вже проводить аудит ремонту доріг загальнодержавного значення в трьох областях – Дніпропетровській, Хмельницькій та Закарпатській областях. І його результати будуть оприлюднені вже наприкінці листопада. За словами Голови Рахункової палати, аудит в цих областях зумовлений низкою чинників – на ремонт був виділений значний обсяг коштів, існують проблеми з вибором підрядників, а також є неефективний розподіл бюджетних коштів та розпорошення їх на невеличкі ділянки.

Водночас, підкреслив Валерій Пацкан, в ЗМІ все частіше з’являється інформація про значні недопрацювання облавтодорів. «Керівника Волинського облавтодору спіймали на хабарі, в Черкасах на відремонтованій цього року дорозі виникло провалля, в деяких областях – Миколаївській, Київській, Житомирській – обсяг ремонтних робіт ледь перевищив 20 відсотків. Гроші на ремонт доріг виділяються, а через халатність деяких місцевих чиновників доріг так і немає», – сказав Валерій Пацкан.

Він нагадав, що цьогоріч на дорожні проекти було виділено з держбюджету майже 48 млрд грн, з яких понад 11 млрд грн. – субвенція на місцеві дороги. «На наступний рік Кабмін закладає ще більші кошти. І вкрай важливо, щоб вони ефективно використовувалися. І ми готові допомогти уряду в цьому питанні. Адже мають збільшуватися не тільки обсяги відремонтованих чи побудованих доріг, а і покращуватися їх якість. Рахункова палата відстоюватиме кожну гривню, яка витрачається з кишень українців. Ми повинні нарешті їздити сучасними європейськими дорогами», – наголосив Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан також переконаний, що підрядники, які проводять ремонтні роботи, повинні нести персональну відповідальність за якість робіт та надавати відповідні гарантії. Аналогічну відповідальність, за його словами, повинні нести і чиновники, які, попри значні обсяги фінансування, не в змозі забезпечити ефективне використання коштів та проведення належних робіт. «Тому Рахункова палата і наступного року проводитиме аудити щодо ремонту доріг. Але не тільки загальнодержавного значення, а і місцевого, оскільки з держбюджету виділяється значний обсяг субвенцій», – підкреслив Валерій Пацкан.

Перейти до вмісту