Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Презентація результатів роботи Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за III квартал 2018 року

Основними завданнями місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які відкрили свої двері для громадян 1 липня 2015 року, є захист прав цих громадян шляхом забезпечення рівного доступу до правосуддя та правової інформації, а також посилення правової спроможності територіальних громад та соціально вразливих груп населення.

За період з 1 липня по 30 вересня 2018 року (III квартал) до Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги, що є його відокремленими структурними підрозділами, звернулось 2018 осіб, з яких 1869 осіб отримали роз’яснення та консультації та у 249 громадян прийнято звернення на надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме – складення процесуальних документів та здійснення представництва їх інтересів у судах. Для вирішення питань в судовому порядку 54 громадянам надано адвоката та 195 – юриста центру. Звернення, з якими громадяни звертаються за безоплатною правовою допомогою, найчастіше стосуються питань соціального забезпечення, цивільного, сімейного, спадкового, житлового, договірного, трудового та земельного права.

З метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги жителів Великобагачанського, Карлівського, Котелевського, Новосанжарського, Решетилівського, Полтавського, Чутівського та Шишацького районів, які знаходяться в зоні юрисдикції Першого полтавського місцевого центру, його працівники постійно проводять інформаційно-просвітницькі заходи у територіальних громадах, в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, громадських організаціях, трудових колективах та органах самоорганізації населення. За липень-вересень 2018 року Місцевим центром проведено 213 правопросвітницьких заходів з жителями територіальних громад, у трудових колективах підприємств, установ організацій, цільових аудиторій громадян та студентів і учнів навчальних закладів, на яких присутніх проінформовано про їх конституційне право на безоплатну правову допомогу і механізми реалізації такого права та змісту правових реформ, що проводяться Урядом України.

З метою поширення інформації щодо функціонування системи БПД у Полтавській області та результатів діяльності Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється постійна тісна співпраця та налагодження контактів із регіональними та місцевими ЗМІ, зокрема здійснення публікацій в друкованих засобах масової інформації, виступи на радіо та телебаченні, розміщення інформаційних матеріалів в мережі Інтернет, проведення прес-конференцій тощо. Так, протягом III кварталу 2018 року місцевим центром було забезпечено 177 інформаційних виходів про діяльність Місцевого центру: в друкованих ЗМІ – 7; в інтернет-виданнях, інформаційних сайтах партнерів– 154; виступи та записи на телебаченні – 10; виступи на радіо – 6. Окрім того, інформаційні матеріали про діяльність центру постійно розміщуються на офіційній сторінці «Facebook» (понад 500 публікацій за III квартал 2018 року) Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Особливо слід відмітити плідну співпрацю місцевого центру та його структурних підрозділів – бюро правової допомоги з районними центрами зайнятості, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділами пробації, з якими спільно організовуються та проводяться семінари, круглі столи, тренінги, прийоми громадян, зокрема для учасників АТО та соціально незахищених громадян.

Для забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги у віддалених населених пунктах, місцевим центром організовано роботу 44 мобільних та 62 – дистанційних консультаційних пунктів доступу до БПД, куди за правовою допомогою звернулось 486 осіб.

Крім того, працівниками центру забезпечено надання адресної правової допомоги 5 громадянам за місцем їх проживання, які з об’єктивних причин не мали змоги звернутися особисто в місцевий центрчи бюро.

До того ж, центром забезпечено доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, зокрема шляхом надання 30 особам доступу до комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням.

Можна відмітити, що проведений аналіз показників роботи Місцевого центру щодо звернень громадян, які звернулися до центру за безоплатною правовою допомогою, свідчить про значне зростання кількості осіб, які потребують отримання кваліфікованої правової допомоги саме через систему безоплатної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном (0532) 50-27-22 чи за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, або до бюро правової допомоги, що розташовані за адресами:

– смт. Велика Багачка, вул. Кашатнова, 19-А, тел. (05345) 9-14-26;

– м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 2-63-10;

– смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 2-29-12;

– смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60;

– м. Решетилівка, вул. Покровська, 11, тел. (05363) 2-11-50;

– смт. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23;

– смт. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії: 0 800 213 103.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Перейти до вмісту