Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавщина здійснює експортні поставки до 81-ї країни світу

Підсумовуючи результати роботи Полтавської митниці ДФС за 9 місяців 2018 року, Валентина Заколодяжна, в.о.першого заступника начальника митниці, повідомила основні показники роботи митниці у звітному періоді.

Так, Валентина Заколодяжна зазначила, що у вказаному періоді 2018 року до бюджету України перераховано 2 872,6 млн.грн., що на 443,3 млн.грн. більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. З початку року орієнтований індикативний показник доходів Державного бюджету України Полтавською митницею ДФС виконано на 111 %. Про це повідомили у Головному управлінні ДФС у Полтавській області.

Середньомісячні надходження до державного бюджету у звітному періоді 2018 року становили 319,2 млн.грн.

За звітний період 2018 року Полтавською митницею ДФС оформлено 26265 митних декларацій, на 1,9% більше ніж за січень-вересень місяць минулого року25785 шт.

Зовнішньоторговельне сальдо за січень-вересень місяць 2018 року позитивне і складає 207,6 млн. дол. США. Так, статистичний експорт складає 58,9% від загального обсягу зовнішньоекономічних операцій, статистичний імпорт – 41,1%. Основними країнами експортних поставок є Чехія, Білорусь, Польша, Словаччина, Грузія, Німеччина, Узбекистан, Казахстан, Туреччина та ін. Загалом за січень-вересень 2018 року вантажі експортувалися до 81 країн.

Імпорт здійснюється в основному з Китаю, Німеччини, США, Франції, Польші, Італії, Індії, Японії та ін. Загалом за січень-вересень 2018 року імпортні поставки надійшли з 65 країн.

Користуючись нагодою, Валентина Заколодяжна нагадала, що 4 жовтня набрав чинності Закон України від 06.09.2018 № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму “єдиного вікна” та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» (далі – Закон № 2530).

Законом № 2530, зокрема, внесено зміни щодо оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України, а саме:

скасовується необхідність подання суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності або митним брокером паперового документа, виданого одним державним органом – іншому. Дані будуть надаватися одноразово в електронному вигляді із застосуванням засобів електронного цифрового підпису та не потребуватимуть дублювання в паперовій формі. Відтепер діє тільки електронний документообіг, що мінімізуватиме корупційні ризики при взаємодії між посадовими особами держорганів та бізнесом;

скорочується кількість контролюючих органів на кордоні. Скасовується санітарно-епідеміологічний та екологічний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон, митники перевірятимуть дозвільні документи, які на сьогодні контролювались екологами. Таким чином, санітарно-епідеміологічний нагляд буде здійснюватися всередині країни після митного оформлення товарів. В пунктах пропуску через державний кордон України функції санітарно-епідеміологічної служби обмежуються проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів через медичний огляд пасажирів, екіпажів тощо;

передбачається застосування органами доходів і зборів під час здійснення митних процедур інформації з державних реєстрів про товари, які контролюються.

Валентина Заколодяжна зазначила, що наразі у Полтавській митниці ДФС 100% (від загальної кількості) митних декларацій оформлюються із застосуванням «єдиного вікна».

Також, в.о. першого заступника начальника митниці повідомила, що міжнародний пункт пропуску в аеропорту «Полтава» працює в режимі виконання міжнародних рейсів. Митне оформлення в міжнародному пункті пропуску забезпечується робочою групою митниці, яку створено Наказом Полтавської митниці ДФС від 11.05.2018 №132. Так, у вересні поточного року здійснено митний контроль рейсів авіакомпанії «Ян Ейр» (Боінг 733) за маршрутом Полтава – Саутенд (Велика Британія), кількість пасажирів –75 чоловік (ФК «Ворскла» та уболівальники) та за маршрутом Саутенд (Велика Британія) – Полтава, кількість пасажирів –74 чоловіка (ФК «Ворскла» та уболівальники).

 

Перейти до вмісту