Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині зафіксували антирекорд останніх 4-х років з отруєння грибами

Минулого року на Полтавщині не було пацієнтів, яких гриби ледь не відправили на той світ. І раділи анестезіологи, бо іншої роботи вистачає. Але цьогорічний урожай грибів відбився на здоров’ї горе-грибників і додав клопотів медикам.

За сезон уже отруїлося 11 людей (серед них три дитини). Це антирекорд за останні 4 роки, розповів лікар-анестезіолог Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфосовського Олег Левченко.

Нещодавно мешканці Полтави та Глобинського району отруїлися маслюками, зібраними у Шишацькому районі.

“Тихе полювання” – чудове дозвілля, прогулянка лісом дійсно корисна, і “трофеї” – не головне. Гриби – не повноцінна їжа, білок з них практично не засвоюється. Отруїтися можна практично всіма видами грибів. Найтяжчі отруєння спричиняють бліда поганка і сатанинський гриб – достатньо 1 грама, щоб отруїти весь організм. Реагують нирки, печінка, починаються кровотечі і з цим вкрай складно впоратися. При появі перших симптомів – негайно звертатися до лікарів, викликати “швидку”, – розповів Олег Левченко.

Та додав, що перша допомога, яку ви можете зробити до приїзду швидкої – це випити велику кількість води, промити шлунок і ні в якому разі не споживати алкоголь.

Якщо у вас з’явилась нудота, підвищилась температура, різко погіршилось самопочуття протягом трьох днів після споживання грибів – обов’язково зверніться до лікаря і повідомте йому, коли саме їли гриби, – наголосив лікар.

Перейти до вмісту