Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині виявили 600 великих бакланів

У Національному природному парку “Нижньосульський” в Полтавській області розпочався осінній облік водно-болотних птахів на постійних маршрутах.

Осінь – час активних міграцій птахів. Одні види залишають територію нашого парку до наступної весни, а інші, що мешкають північніше, деякий час гостюють у нас, набираючи енергетичні запаси перед відльотом на зимівлю.

Науковці парку разом із працівниками науково-дослідних природоохоронних відділень відслідковують та вивчають цей процес. Одним із найбільш ефективних методів вивчення осінньої міграції водно-болотних птахів є обліки на постійних водних маршрутах, які охоплюють місця масової концентрації бакланів, чапель, мартинів, качок та куликів.

Один із таких маршрутів закладений в нижній частині НПП і охоплює ділянки Сулинської затоки між селами Лящівка, Михайлівка, Погребняки, Дем.янівка та Липове.

Обліки на маршруті мають проводитись регулярно – 1-2 рази на тиждень, що дозволяє відслідкувати динаміку міграційного процесу, виявити зміни якісного та кількісного складу перелітних птахів.

Під час одного із таких обліків, який проводився у нижній частині НПП, було в сумі обліковано понад 600 бакланів великих, 160 чапель великих білих, до 5 тис. качок, із яких найбільш численними були чирок-свістунець, чирок-тріскунець та крижень, до 300 мартинів (звичайний, сивий та жовтоносий), також кулики (турухтан, бекас), які були не численні.

.

Перейти до вмісту