Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині обговорили реформування охорони здоров’я та розвиток госпітальних округів

Сьогодні у Лубенській міській раді відбулася виїзна нарада «Реформування охорони здоров’я та розвитку Західного госпітального округу». Учасники обговорили впровадження змін у медицині та перспективи реалізації пілоту в створенні госпітальних округів в Україні.

Участь у нараді взяли голови районних адміністрацій, районних рад, ОТГ, а також головні лікарі ЦРЛ Полтавщини, повідомляють у Полтавській ОДА.

Очолив захід голова Полтавської ОДА Валерій Головко:

Головним фактором у продовженні реалізації реформи медицини є створення госпітальних округів. Це абсолютно нова філософія надання медичних послуг, ― наголосив Валерій Головко.

Голова Лубенської міської ради Олександр Грицаєнко зазначив позитивні зміни після створення Західного госпітального округу. Наразі тут працює близько 200 людей, з яких 35 сімейних лікарів, 10 педіатрів.

Середня заробітна плата лікарів коливається від 8 до 12 тисяч гривень. Це залежить від кількості підписаних декларацій з пацієнтами. Основні проблеми, з якими стикається Західний округ, — залучення кадрів у сільській місцевості, кошти на реконструкцію відділення невідкладних станів та відсутність злагодженої комунікації.

Виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко підбив підсумки початку проведення реформи.

Із липня 2018 року заклади первинної ланки у містах, громадах та районах отримають виплати за кожного пацієнта від Національної служби здоров’я України.

Нині 33 із 35 центрів ПМСД уклали договори із НСЗУ, а 34 — підключені до медичної інформаційної системи Helsi. Пацієнти Полтавщини підписали більше 840 тисяч декларацій, — додав Юрій Курилко.

Також в. о. директора Департаменту охорони здоров’я ОДА представив проект реконструкції відділення невідкладних станів. Зараз іде робота над автономізацією медичних закладів округу. Комп’ютерами на даний момент забезпечені всі медичні установи, проте лише у 77% є інтернет.  

Без доступу до мережі у всіх медичних закладах ми не можемо розпочинати реформи. Робоче місця лікаря та асистента має бути комп’ютеризовано повноцінно, ― наголосив очільник області Валерій Головко.

Для довідки: Госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території. Їхня наявність забезпечить гарантований своєчасний доступ до послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належної якості. Також ефективне використання бюджетних коштів, створення умов для підготовки закладів охорони здоров’я до функціонування в умовах управлінської та фінансової автономії. Та надання медичної допомоги в межах договорів про медичне обслуговування населення з головним розпорядником бюджетних коштів.

Перейти до вмісту