Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

«Гроші йдуть за пацієнтом»: майже 600 медзакладів України уклали договори з Національною службою здоров’я

Вперше оплати за послуги первинної допомоги за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» отримали медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я України у серпні.

596 комунальних і приватних медзакладів, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, загалом отримали 775 157 510 грн від Національної служби здоров’я надання медичних послуг українцям, повідомляють у МОЗ.

Ще 27 медзакладів, що уклали договори з Нацслужбою здоров’я, не отримали оплати за жовтень. Три вказали неправильні банківські реквізити, 19 закладів не мають дійсної ліцензії, п’ять приватних не отримали коштів, тому що ще не підписали декларації з пацієнтами. Щойно заклади усунуть неточності, вони зможуть отримати кошти від Нацслужби здоров’я.

Загалом уже 623 медичні заклади уклали договори з Національною службою здоров’я.

З жовтня 2018 року на оплати служби за тарифами перейшли ще 389 комунальних медичних закладів, 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри і терапевти.

Медзаклади, які уклали договори з НСЗУ, обслуговують загалом 23 мільйони українців, з них понад 12 мільйонів уже обрали своїх лікарів. Кількість медичних закладів, які долучились до нової системи фінансування, вже перевищила 50% від всіх закладів “первинки”, а практично кожний другий українець уклав декларацію зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Інші комунальні медзаклади, що надають первинну допомогу, мають підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року. З 2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами.

«Третя хвиля» укладання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату Нацслужба здоров’я оголосить найближчим часом.

Перейти до вмісту