Ви тут:
децентралізація Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Голів ОТГ Полтавщини навчають ефективно керувати освітою на місцях (ФОТО)

Із реформою децентралізації та стартом впровадження Нової української школи (НУШ) на об’єднані територіальні громади перекладають повноваження щодо організації системи освіти на місцях. Поступово дошкільні і навчальні заклади переходять на баланс ОТГ.

Щоб навчити голів громад ефективно керувати освітніми процесами, розвінчати міфи про децентралізацію в освіті, розповісти про НУШ, фінансування освіти на місцях та оптимізації освітньої мережі, представники «U-LEAD з Європою» Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування організували одноденний тренінг. Зібрали представників 25-ти ОТГ Полтавщини, переважна більшість це сільські голови, решта — освітяни.

«ОТГ отримали повноваження, які до цього не були для них притаманні. Тому багато з них стоять зараз перед викликом того, що мають забезпечити високу якість освіти на своїх територіях абсолютно для всіх дітей. Тому вони стоять перед великими проблемами. За статистикою, приблизно 40% бюджету громади витрачається на освіту. Серед нових повноважень — забезепечення якісної освіти для дітей з особливими потребами. Інклюзія, створення інклюзивно-ресурсних центрів викликають багато питань», – розповідає експерт з надання муніципальних послуг програми “U-lead з Європою” Геннадій Фасій.

Найбільші проблеми, з якими зараз стикаються, є малокомплектність шкіл, велика затратність на освіту, напівпорожні школи, низький рівень мотивації та підготовки вчителів, брак техніки і обладнання у класах, проблеми з підвезенням дітей.

Більшість ОТГ лише влітку цього року взяли на свій баланс навчальні заклади, тому деякі громади поки не можуть тішитись гарними результатами. В інших вже є опорні заклади. А дехто — планує лише їх створювати. Приміром, у Білоцерківській ОТГ Великобагачанського району всі заклади освіти передали ще в 2016 році. Це дві ЗОШ I-III ступенів, одна ЗОШ I-II ступенів та два НВК, у складі яких школи I-II ступенів і дошкільний навчальний заклад.

«У нас 6 навчальних закладів — 3 НВК і 3 школи I-III ступенів. Освіту взяли лише 1 серпня, тому ще нічого не маємо. У нас всі школи малокомплектні. У найбільшій школі 92 учня», – зазначає т.в.о сільського голови Драбинівської ОТГ Новосанжарського району Лариса Охріменко.

 «З 1 квітня ми прийняли два дошкільні заклади, з 1 липня 4 навчальні. З шкіл I-III ступенів є школи малокомплектні, одна на 255 учні. На її базі  ми плануємо зробити опорний заклад і організувати дві філії», – говорить начальник відділу освіти Малоперещепинської ОТГ Новосанжарського району Тамара Кусайко.

«5 шкіл входить до складу Мачухівської ОТГ, причому це школи з 3-х районів Полтавщини: Решетилівського, Новосанжарського і Полтавського. Це Плосківська ЗОШ Решетилівського району, Калашниківський НВК Полтавського району, Мачухівський НВК Полтавського району, Полузірська ЗОШ Новосанжарського району і Судіївська ЗОШ Полтавського району. У Мачухівському НВК навчається 286 учнів. Це найбільший навчальний заклад. І 56 – у Полузірській ЗОШ. Щодо опорного закладу, то ми ще не визначилися, бо наша ОТГ новостворена», – розповідає заступник директора з виховної роботи Мачухівського НВК Ніна Ярова.

Освітній тренінг для голів ОТГ є першим, який організовує Полтавський центр розвитку місцевого самоврядування в рамках програми «U-lead з Європою». Надалі планується організувати 12 тренінгів з різних тем, зокрема охорони здоров’я, ЖКГ тощо.

Перейти до вмісту