Ви тут:
Суспільство Україна 

«В системі еко координат українців відчуваються кардинальні зміни», – Остап Семерак

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що отримані  соціологічні досвідчення у екологічній сфері стануть дороговказом   у реалізації  державної  екологічної політики  та «звіркою годинників» дій влади і думки громадськості, повідомляють у Міністерстві.

«Проведення такого соціологічного дослідження в екології – це вже велика  ментальна  перемога. Традиційні дослідження проблеми екології в пріоритет ніколи не виносили. Екологія завжди була на останньому місті після економіки, охорони здоров’я та інших сфер життя. Дане дослідження –  еко компас, який дає змогу реально оцінити чи в правильному напрямку рухається  державна екологічна політика», – сказав Остап Семерак.

Міністр також підкреслив, що зміна ставлення українців до екології з перших днів роботи його команди в міністерстві є пріоритетом в роботі.

«Дослідження показали, в країні почався новий рух еко свідомості українців.  Для 93% українців охорона довкілля є важливою проблемою, а 87% вважають, що можуть особисто відігравати роль у захисті українського довкілля. Це – абсолютно нове усвідомлення ролі екології в житті людини. Водночас, поки що для українці для збереження довкілля роблять замало. Відчувається розрив між сприйняттям еко цінностей та реальними діями», – розповів Міністр.

За його словами  дуже незначний відсоток українців, які використовують різного роду екологічні практики.  Зокрема,  на запитання  громадян, що вони робили для збереження довкілля 65% відповіли, що  сортували сміття,43%  – купували товари місцевих виробників, 35%  – зменшили споживання енергії, а 27% – води. Ще 34% уникали купівлі одноразових пластикових виробів,  а 25%  вело транспортом і ходити пішки.

Міністр також звернув увагу, що кількість людей в Україні, для яких проблема довкілля важлива, співпадає з відповідним показником в країнах ЄС.

«Це означає, що за свідомістю український громадян абсолютно інтегрований в загальний європейський простір. За час керування мною міністерством екології всі законодавчі акти, які були розроблені, були  сформовані на виконання Угоди про Асоціацію в чіткій співпраці з європейськими інституціями»,  – розповів Остап Семерак.

Перейти до вмісту