Ви тут:
Суспільство Україна 

В нових ДБН ми використали найкращий досвід Берліну, Лондону і США, — Зубко

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, презентуючи на засіданні Уряду нові державні будівельні норми, які вступили в дію 1 вересня.

«Всі питання з оновлення ДБН ми пропрацювали не тільки з базовими експертними організаціями, а в першу чергу з європейськими партнерами, антикорупційними організаціями, архітектурними асоціаціями і громадськістю. Ціль нашої роботи єдина – запровадження європейських підходів до безпеки і комфорту українців. В нових ДБН використаний найкращий досвід Берліну, Лондону і США», — зазначив Геннадій Зубко.

 «В умовах реформи децентралізації, яку ми проводимо вже чотири роки, на місця передані повноваження, ресурси, фінанси і можливості. Сьогодні для будівництва органи місцевого самоврядування мають змогу видавати земельну ділянку, містобудівні умови і обмеження, дозвіл на будівництво. Функції держави – регулювання і розробка нових державних будівельних норм. Мінрегіон вже три роки веде роботу щодо оновлення ДБН, мета яких в першу чергу – безпека і комфорт українців», — підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Він повідомив, що цього року Мінрегіон змінює 13 ДБН, з яких 4 основних.  Це – «Планування і забудова територій», який не переглядався з 2002 року, «Будинки і споруди. Заклади освіти» (не змінювався з 1997 року), «Вулиці та дороги населених пунктів» (не змінювався з 2001 року) та «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти» (не змінювався з 1998 року)».

Зазначимо, що серед революційних змін, які очікують українців згідно з ДБН «Планування і забудова територій»: обмеження висотності забудови з введенням поняття «блакитна лінія», яка буде обмежувати висоту забудови в містах; обмеження щільності забудови; обмеження забудови в зелених зонах — «зелені лінії», що визначатимуть межі озеленених, ландшафтних та рекреаційних територій; посилення безпекової складової; обов’язкове забезпечення безбар’єрного доступу; упорядкування паркувань, особливо в історичних місцях.

По ДБН «Будинки і споруди. Заклади освіти» зміни стосуються підвищення безпеки і комфорту дітей у навчальних закладах. Вони передбачають обов’язкове влаштування дверей з вільним відчиненням зсередини — двері “Антипаніка”; обов’язкову енергомодернізацію будівель навчальних закладів; проектування класів з можливістю групового та індивідуального навчання та збільшення площі класу на 1 учня з 2 до 3 кв. м., що створить можливість для відкритого простору в школах; обов’язкове облаштування інклюзивного простору.

По ДБН «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти», який вступить в силу у жовтні, передбачена можливість розміщення у житлових будинках вбудованих дитсадків.

По ДБН «Вулиці та дороги населених пунктів» передбачено облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах; обов’язкове влаштування велодоріжок та велосмуг на дорогах; облаштування безбар’єрного простору у пішохідних зонах населених пунктів — понижених бордюрів, пандусів, ліфтів, спеціальних звукових сигналів тощо; заборона на проектування на тротуарах тимчасових автостоянок, люків та дощоприймачів, тимчасових споруд і рекламних конструкцій.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту