Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Третє втілення «Енеїди»: гоголівці відкрили 83-й театральний сезон (ФОТО)

Сьогодні, 7 вересня, у Полтавському облмуздрамтеатрі імені Миколи Гоголя стартував 83-й театральний сезон.

Родзинкою у програмі називають безсмертну «Енеїду» Івана Котляревського, нову постановку якої презентують у день відкриття сезону. Цьогоріч виповнюється 220 років з дня виходу у світ поеми-бурлеску.

«Полтавський театр довго готувався до того, щоб достойно презентувати нову постановку «Енеїди» у 220 річницю з дня виходу твору у світ. Особливо значимо, що в цю річницю ми вручаємо премію Івана Котляревського. Тобто, дві знакові події поєднались в одну. Першу прем’єру зробили для особливих людей — військовослужбовців, інтелегінції, тих людей, які причетні до творчості Івана Котляревського», – розповіла директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

Відразу після нагородження лауреатів премії розпочався прем’єрний показ «Енеїди». Це третє втілення твору на сцені за всю історію театру (перше у 1976 році, друге у 1998-у). Нова «Енеїда» – погляд сучасних митців на минуле і проекція на сьогодення.

«Ми вирішили спробувати повторити жанр, який закладав сам автор Іван Котляревський — бурлеск. Ця постанова буде музичною, це весела легка комедія. Ми спробували подати жанр у більш легкій постановці, трішки пожартували з глядачем. Додались музичні номери, танці, деякі другорядні персонажі вийшли на першу лінію, монологи будуть трішки нівельовані. Підкреслили жіночі форми у костюмах, виділили головного персонажа. Адже сам жанр бурлеск спонукає прибільшувати, гротескувати. Проте намагались основну лінію Котляревського зберегти і донести до глядача», – зазначив головний режисер полтавського театру Владислав Шевченко.

Сучасна постановка «Енеїди» вирізняється важкими костюмами і декораціями, які розробили лише протягом місяця, розповідає головний художник театру Ірина Кліменченко, яка працювала у понад 30-и виставах театру.

«Шаровари виконані за старим кроєм. Є костюми складні,  зроблені з поролону (наприклад в Енея), костюми оголених жінок. Їх шили за особливою технологією. Багато тканини, костюмів, перевдягань, особливо балету і актрис, які беруть участь в масових сценах. Шили для всієї вистави дуже швидко, всього місяць. І вдень, і вночі, й у вихідні дні. Не тільки костюми, але і декорації».

У театрі поки що не розкривають усіх таємниць, але вже знають чим дивуватимуть глядачів цього сезону.

«Сподіваємось, що вдасться порадувати полтавських глядачів режисурою Сергія Павлюка, поки що назву не відкриваємо. Приблизно в листопаді буде прем’єра його вистави. Наші маленькі глядачі теж зможуть насолоджуватись казкою. У грудні відбудеться прем’єра Снігової Королеви. Робимо свою версію. Це буде оригінальна музика, інсценізація. Залишиться добра казка і оркестр, що супроводжує виставу. Звичайно, віддаємо шану Миколі Гоголю і з 1 по 7 квітня традиційно відбудеться фестиваль «В гостях у Гоголя». Вже є домовленості з театрами. Сподіваємось, що і географія, і назви всіх здивують. Буде 90% Гоголя, але кілька вистав буде не по Гоголю, але знаних колективів», – розповіла про плани гоголівців керівник літературно-драматургічної частини театру Ольга Коваленко.

Найближчим часом полтавський театр поїде на гастролі у Коломию на «Коломийські представлення», куди везуть виставу «Едіт Піаф». А наприкінці жовтня у Чернігові на фестивалі «Слов’янські театральні зустрічі» презентуватимуть нову постановку «Енеїди».

Перейти до вмісту