Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Що робити при травмуванні, якщо в рану потрапив бруд, – поради педіатрів Полтавщини

Педіатри Полтавщини розповіли, що необхідно робити батькам при травмуванні (гвіздком, рана з потраплянням бруду, ДТП, укус тварини) щеплених та нещеплених  дітей. Адже рана з потраплянням бруду є ризиком для захворювання на гостру інфекційну хворобу – правця.

Для щеплених дітей необхідно:

Звернутись в травмпункт чи ЦРЛ, де рану повинні промити і обробити;

У вас повинні уточнити вакцинальний статус по правцю (для дитини скільки доз щеплення проти правцю має дитина? За календарем? З порушенням календаря? Скільки часу пройшло з моменту останнього щеплення проти правцю (для дітей і дорослих)? Будьте готові до таких питань

За наявності повного курсу щеплень додаткових введень імунобіологічних препаратів не потрібно.

Якщо дитина має неповний курс вакцинації проти правцю (1 чи 2 щеплення), то вводиться вакцина АКДП/АаКДП до 7 років (з 6 до 7 років можливе введення АДП), після 7 років АДПм/АаКДПм.

За наявності лише одного щеплення, яке проводилось більше, ніж 2 роки тому, окрім вакцинації вводиться ще або протиправцевий імуноглобулін або протиправцевий антитоксин (міжнародна назва звичної для нас сироватки).

При 2-х щепленнях проти правцю в анамнезі, терміном 5 років останнє, також вводиться або протиправцевий імуноглобулін або протиправцевий антитоксин +вакцинація.

Те саме стосується нещеплених дітей віком від 5 місяців та дорослих.

Дітям до 5-ти місячного віку вводять лише протиправцевий імуноглобулін або антитоксин.

Різниця між вакцинацією та введенням імуноглобуліну або антитоксину в тому, що при вакцинації вводять анатоксин, на який в організмі виробляються антитіла (імунітет), а при введенні імуноглобуліну чи сироватки вводять вже готові антитіла, тобто організм швидше бореться з інфекцією.

Після проведення екстреної профілактики через 6 місяців дитина або дорослий повинні завершити щеплення проти правцю в разі відсутності доз по віку.

Всі центральні районні лікарні та травмпункти міст Полтавської області забезпечені гуманітарними препаратами протиправцевого імуноглобуліну та протиправцевого антитоксину, – наголошують педіатри Полтавщини.

Довідково. Праве́ць — гостра інфекційна хвороба з групи сапронозів, яку спричинює анаеробний мікроорганізм Clostridium tetani. Характеризується ураженням нервової системи та проявляється періодичними генералізованими клонічними судомами на тлі постійного тонічного напруження скелетних м’язів. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкіри та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

 

Перейти до вмісту