Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Причини та ознаки психічної травми, – психолог

Психічна травма – це реакція організму на подію, яка травмує людину. Ця подія має надмірне навантаження на ресурси організму, які необхідно для того, щоб це пережити.
Причиною травми може стати будь-яка гостроемоційна стресова ситуація: акти насилля, сексуальні напади, смерть або тяжка хвороба близьких, власна хвороба, транспортні аварії, полон, війни, терористичні акти, тощо, розповідає психолог Марія Долгих, як передає 24 канал.

Психічне застрягання відбувається тоді, коли у людини недостатньо ресурсів для пережиття кризи.

Терапевт назвала 4 основні ознаки психічної травми:

1) Наявність трагічної події, що переживається в стані безпорадності або жаху, або її обтяжують життєві умови, які негативно впливають на людину тривалий час.

2) Раптові спогади, що повертаються, про минулу подію – жахи, звуки, тілесні відчуття, іноді вони не мають нічого спільного з пережитим.

3) Уникнення всього, що нагадує чи може нагадати травму

Так, наприклад, дорослий, що піддавався в дитинстві побиття під ковдрою, може боятися їздити в ліфті, оскільки в закритому просторі йому стає важко дихати і з’являється майже фізичне відчуття болю і жаху.

4) Підвищена збудливість і лякливість

Будь-яка нова ситуація вимагає дуже багато зусиль для адаптації, викликає сильну тривогу, навіть якщо не пов’язана з травмою. Нервова система такої людини знаходиться в постійній готовності до тривоги.

Ці чотири ознаки утворюють картину порушення, яка ззовні виражається як тривожний розлад.

Перейти до вмісту