Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавців закликають бути обачними, відпочиваючи за кордоном

Хоча літо вже і закінчилося, проте сезон для любителів відпочинку за кордоном не обмежується літніми місяцями. Останнім часом серед українців все більш популярними стають подорожі до екзотичних країн. Однак, плануючи закордонні поїздки варто ознайомитись із епідемічною ситуацією у країні перебування.

Це є дуже важливим, оскільки, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я у ряді країн спостерігається погіршення епідеміологічної ситуації з особливо небезпечних інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення, зокрема – жовтої лихоманки, спричиненої вірусом Ебола, лихоманки Крим-Конго та інших геморагічних лихоманок. Загальна кількість осіб, потерпілих від спалаху лихоманки Ебола, за офіційними даними ВООЗ, становить понад 27 500 осіб, у тому числі зафіксовано 11220 летальних випадків.

Жовта лихоманка поширена в 47-ми ендемічних країнах Африки, Центральної та Південної Америки. Останнім часом зафіксовано випадки жовтої лихоманки у французькій Гвіані. Спалахи захворювань, спричинені вірусом Ебола, реєструються на території країн Західної та Центральної Африки, де існують ендемічні вогнища цієї хвороби. З липня 2018 року офіційно оголошено про новий спалах лихоманки Ебола в Демократичній республіці Конго. Захворювання на лихоманку Крим-Конго реєструвалися на території Східної та Південної Африки, Близькому сході, у Центральній Азії, у країнах Балканського регіону (останнім часом – у Болгарії).

Тому усім особам, які повертаються із екзотичних країн або перебували на транзитних зонах, а також тим, хто мав з ними контакт, просимо звернути особливу увагу на наступне! У випадку виникнення у вас таких симптомів як підвищення температури тіла, лихоманки, діареї, блювання, кровотечі, почервоніння шкіри, набряклості повік та губ, сльозотечі, тощо під час поїздки або протягом 21 доби після повернення, слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою та повідомити його про своє перебування в країні, неблагополучній щодо вищевказаних інфекцій. Це допоможе вам, вчасно розпочавши лікування, зберегти своє здоров’я та життя!

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Перейти до вмісту